https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Германският автомобилен гигант Volkswagen обяви, че отлага вземането на решение за определяне на конкретна локация за строеж на четвърта фабрика за батерии в Европа. Причината: търсенето на електромобили на Стария континент изостава. Това заяви ръководителят на компанията Оливер Блуме, цитиран от Reuters.

От Volkswagen разглеждаха няколко локации за изграждането на гигафабрика в Европа, след като отложи избора на терен с една година. В списъка с държави се открояваха Чехия, Унгария, Полша и Словакия.

Миналият месец от Volkswagen Group съобщиха, че „притеснително“ за тях, поръчките за електрически автомобили в Европа са намалели до 150 000. Това е с 50% по-малко от миналогодишните, възлизащи на 300 000.

На този фон представители на властите в Чехия съобщиха, че ще започнат да предлагат предложеното от тях място за фабрика на Volkswagen на други потенциални инвеститори, тъй като не могат да си позволят да чакат повече.

От Volkswagen заявиха, че остават ангажирани с електрическата мобилност в Skoda Auto, най-големият износител на Чехия и икономически лидер, и изпълнява програма за пускане на нови електрически модели през следващите години.