Дяволското гърло

Дяволското гърло е една от най-известните пещери у нас. Тя е основен туристически обект не само за чужденците, които идват у нас, но и за нас, българите. В пещерата определено витае една особена енергия, която ни кара да останем поразени и изпълнени със страхопочитание едновременно.

Красотата на пещерата е безспорна, но Дяволското гърло има и дълбоко пазени тайни. Някои от тях не са разкрити и до ден-днешен, а това я прави изключително привлекателна за всеки човек, който има афинитет към приключенията и мистериите. Една от легендите, с които се свързва пещерата е тази за Орфей и Евридика.

Както всички знаем, Орфей отива в подземното царство, за да си върне любимата. Хадес му я връща, но поставя условието по обратния път към света на живите да не се обръща нито веднъж. Счита се, че Орфей е вървял нагоре именно по стълбите на пещерата, които водят към изхода. Въпреки условието на Хадес, Орфей е обръща, за да види Евридика и така я губи отново. Тогава избухва в сълзи. Смята се, че сълзите му образуват извора, където днес е издълбан олтар на Богородица.Екип от учени от България и Франция влязоха в пещерата Козарника, а това, което видяха вътре, просто ги изумиПещерата Козарника е разположена на около 3,5 км от село Гара Орешец по посока за град Белоградчик. …Aug 30 2017skafeto.com

Друг любопитен факт е, че в пещерата се намира най-големият подземен водопад на Балканите.

Една от тайните на пещерата, които не са разгадани и до днес е свързана с водата. Факт е, че нищо, което попадне във водата в пещерата, не стига до изхода й. Този странен феномен провокира двама водолази: 21-годишната Сияна и 29-годишния Евстати да отидат до Дяволското гърло и да разкрият причината за това.

Те се гмуркат, но за съжаление намират смъртта си. Днес в тяхна памет в пещерата има паметна плоча. Друго впечатляващо нещо са размерите на Бучащата зала. Тя е толкова голяма, че в нея би се побрал най-големият ни храм „Св. Александър Невски“.Уникална находка в пещера край Белоградчик преобръща световната история! (ВИДЕО)Уникална находка, направена в покрайнините на Белоградчик е на път да преобърне световната история. …Jun 28 2017skafeto.com

loading...