зелен и независим град

Дори и да сме скептично настроени към екологията и проблемите в световен мащаб, не можем да отречем, че в последните години в света се случват някои инциденти, които застрашават живота както на хората, така и на животните като пожари и наводнения. Те също така променят и климатологичните условия. Затова е важно човекът да направи каквото може, за да помогне на Земята да се възстанови. Представяме ви един зелен и независим град, който наистина ще ви остави без думи, който изпълнява точно такава задача.

Екипът на Stefano Boeri Architetti, студиото, известно с проектирането на вертикалните гори в Швейцария и Китай, отново се завръща с друг амбициозен проект – Smart Forest City в Канкун, Мексико, предават от iwoman.bg. Архитектите казват, че новият град ще бъде разположен площ от 557 хeктара, 70% от които ще бъдат зелени площи и ще може да приюти 130 000 жители.

7- метрови дървета, храсти и друга растителност, внимателно подбрани от ландшафтния архитект Лаура Гати, ще бъдат засадени в новия град. Идеята е умният град от ново поколение да абсорбира 116 000 тона въглероден диоксид на година и да бъде изцяло самоподдържащ се. Заобиколен от пръстен от соларни панели и селскостопански полета, напоявани с воден канал, градът ще се характеризира с пълна кръгова икономика.

Друг ключов елемент в проекта, според архитектите, е водата. Тя ще се събира в огромен басейн на входа на града, където ще има и кула за обезсоляване. След това водата ще се разпределя към жителите посредством система от канали. Няколко броя водни градини пък ще помагат в борбата с наводненията.

Архитектното студио твърди, че Smart Forest вероятно би могъл да бъде „пионер за нов вид човешко селище“. С помощта на сензори, данните за града ще бъдат събирани, анализирани и използвани за подпомагане на жителите. Ще се проследяват енергийните потоци, за да се предложат определени мерки, като пускане на перални или съдомиялни машини в определено време, за да се постигне по-ниска енергийна скорост.

Топ 5 на местата за „ол инклузив“ почивкаМного хора предпочитат да отидат на „ол инклузив“ почивка, вместо на друг вид, по няколко причини. О…Nov 22 2019skafeto.comУдивителната Индия – местата, които задължително трябва да посетимПовечето хора обичат да пътуват и искат да посетят най-различни държави и кътчета на света, за да мо…Nov 15 2019skafeto.com

loading...