“Уондиуой” кенгуруто е толкова рядъко и неуловимо в природата, че смята за изчезнало преди почти столетие от зоолозите. Сега то не само е било забелязано, но и фотографирано за първи път, съобщават от Нешънъл Джиографик.

Необичайното кенгуру, приличащо на маймунка, се мотае по дърветата на планинските гори в Нова Гвинея. Виждано е само веднъж преди сегашната му поява от западни учени през далечната 1928 година.

Дървесното кенгуру “Уондиуой” не е било хващано, наблюдавано или публично споменавано от неговото първоначално разкриване. „Това е един от най-слабо познатите бозайници в света“, казва Марк Елдридж, биолог от Австралийския музей в Сидни.

Сега аматьорски ботаник от Обединеното кралство е водил експедиция в почти непроходими бамбукови гори с надморска височина от 1500 метра в отдалечените планини Уондиуой на Западна Папуа, Индонезия, за да го открият.

„Просто показвайки, че все още съществува, е невероятно. Това е толкова отдалечено и трудно място за достъп, което не бях сигурен, че някога ще изследваме“, казва Елдридж, който не е участвал пряко в експедицията.

Появи се животно, смятано за изчезнало преди един век (СНИМКА)

Дървесните кенгурута са тропически торбести бозайници, които са близки роднини на земните кенгурута и валабите. Тези средно големи кенгурута имат мускулести предмишници, за да издърпват клоните и да се движат по тях с помощта на странна комбинация от катерене и подскачане.

loading...