Природа

Спа Хотел Орфей – перфектната семейна почивка в сърцето на Родопите

Спа Хотел Орфей – перфектната семейна почивка в сърцето на Родопите
  • 51
    Shares

Град Девин се намира на 30 км от един от най-известните зимни курорти в България – Пампорово и на 90 км от международното летище в град Пловдив /вторият по големина град в България/. Градът се намира в полите на планина Родопите, известна със съчетанието от красива, девствена природа, разнообразен релеф, лечебен климат, лечебни минерални извори, богата флора и фауна както и много природни и културни забележителности.

Градът разполага с ресурси и потенциал за развитието на различни форми на съвременен туризъм като екологичен, селски, ловен и риболовен, ски, археологически, културен и балнеоложки.

Спа Хотел Орфей - перфектната семейна почивка в сърцето на Родопите Спа Хотел Орфей - перфектната семейна почивка в сърцето на Родопите

В близост до Девин се намират две от най-впечатляващите пещери в България – Дяволското гърло и Ягодинската пещера. За любителите на екстремни спортове има редица слабо изследвани пещери, а за любителите на лова и риболова условия също не липсват. През зимният период се практикува ски туризмът – в Пампорово на разположение на скиорите има 25 км писти за алпийски дисциплини с различни трудности и 30 км. писти за дълго бягане. В непосредствена близост е разположено Триградското ждрело, както и архитектурния и фолклорен резерват „Широка лъка”.
Новият път и живописната местност около Цанков камък, съчетана със забележителен ландшафт и красиви каньони, дават допълнителен тласък на развитие на туристическия отрасъл в региона.

България е сред първите места в Европа по многообразие и брой на минерални извори. Този факт, увеличения интерес към екологичния, зимния и балнеотуризма през последните години както и членството ни в Европейския съюз, превръща страната в атрактивна дестинация за туристите от западна Европа и Русия. Това предполага тенденця към значително увеличение на туристическия поток и към СПА Хотел Орфей.

Спа Хотел Орфей - перфектната семейна почивка в сърцето на Родопите Спа Хотел Орфей - перфектната семейна почивка в сърцето на Родопите Спа Хотел Орфей - перфектната семейна почивка в сърцето на Родопите Спа Хотел Орфей - перфектната семейна почивка в сърцето на Родопите

Хотел Орфей
Хотел Орфей, разположен в центъра на гр. Девин, е модерен комплекс, предназначен да се възползва от уникалните дадености на региона, с възможности за отдих, спорт, развлечение и балнеолечение.
Комплексът разполага с 123 стаи, от които 45 студиа и 78 двойни стаи. Сред основните конкурентни предимства на комплекса са уютната атмосфера и възможността за пълноценна почивка, качеството на СПА услугите и не на последно място вкусната храна. Гостите на хотела могат да се любуват на българска, европейска и ориенталска кухня в :
– Основен ресторант с капацитет 260 вътрешни и 80 външни места
– Европейски ресторант с капацитет 120 вътрешни и 60 външни места
– Ориенталски ресторант с капацитет 90 вътрешни и 60 външни места
Освен това комплексът предлага широк набор от услуги и продукти :
– Лоби бар с капацитет 20 места
– Бар-басейн с капацитет 45 места
– СПА и балнеорекреационни услуги
– Денонощен румсървиз
– Пране и гладене
– Сейфове за ценности
– Модерно оборудван бизнес център с две конферентни зали /капацитет от 150 и 300 човека/ със съвременна мултемедия и озвучителна техника
– Лекар и медицинско обслужване
– Туристически обиколки и екскурзии в района на град Девин
– Сувенирен магазин, фризьорски салон, магазин за модни облекла
– Паркинг с капацитет 90 автомобила
Хотелът предлага и прекрасни условия както за отдих, така и за спорт. На разположение на гостите игрище за тенис корт, волейбол и футбол.
Хотелът е редовен домакин на редица конкурси и фестивали.
Балнеологичният блок на комплекса е единствен по рода си и е изграден по начин, позволяващ провеждането на най-съвременни и ефективни физикални методики и програми за балнеопрофилактика, рехабилитация и рекреация. Хотелът се захранва от два минерални извора, известни с лечебните си свойства – Беденски и Девински извор, като разполага с разрешителни за водоползване. Всичко това превръща СПА Хотел Орфей както в атракционен и привлекателен център, така и в място за провеждането на най-съвременните и ефективни физикални методики и програми за балнеопрофилактика и рекреация.

Специални оферти може да разгледате тук

Спа Хотел Орфей - перфектната семейна почивка в сърцето на Родопите Спа Хотел Орфей - перфектната семейна почивка в сърцето на Родопите Спа Хотел Орфей - перфектната семейна почивка в сърцето на Родопите

ХИМИЧЕСКИ СЪСТАВ НА МИНЕРАЛНАТА ВОДА И ЛЕКУВАНИ БОЛЕСТИ В РЕХАБИЛИТАЦИОНЕН ЦЕНТЪР „ХОТЕЛ ОРФЕЙ”

Като балнеоклиматичен курорт град Девин е известен най-вече с чудесните свойства на минералната си вода, която спокойно може да конкурира френската „Перие“. В региона на Девин от няколко сондажни хидротермални източника бликат минерални води с аналогичен химичен състав, но с температура от 37Со до 76 Со и значителен общ дебит около 83 л/сек, или повече от 7 милиона литра в денонощие.

Поради своята хипотоничност те са особено подходящи за питейно балнеолечение при бъбречно-урологичните заболявания и стомашно-чревни заболявания. При външно прилагане на минералната вода може да се постигне намаляване на артериалното налягане, овладяване на ставната болка и подобряване на функционалното състояние на ставите, редица кожни заболявания, както и заболявания на нервната, отделителната, сърдечно-съдовата и половата система.

МИНЕРАЛНА ВОДА „НАХОДИЩЕ ДЕВИН”

Минералната вода от находище Девин, разположено в град Девин, е с
температура 42Со и с дебит около 10 л/сек. Минералната вода е слабо минерализирана (0,223 г в л), хидрокарбонатно-натриева със съдържание на хидрокарбонатни йони /НСО3-/-101 мг/л, сулфатни йони /SО4++/- 20 мг/л, хлоридни йони/Сl- /- 2 мг/л, Nа+- 70 мг/л, Са++- 2 мг/л, Мg++ – 0.4 мг/л , метасилициева киселина/H2SiO3/- 24 мг/л , F- – 4.6 мг/л, Rn – 4.3 nCi/l , с висока алкална реакция (рН 9,4) и с много ниска водна твърдост (0,3 немски градуса, т.е. „мека“ вода). Водата е бистра, без мирис и е с много приятни питейно-вкусови качества.
Според физикохимическата си характеристика минералната вода от находище Девин има следните предназначения:
1. за питейно приложение :
– стомашно-чревни заболявания (гастрити и язвена болест, дуоденити,
ентерити, колити и ентероколити и др.)
– жлъчно-чернодробни заболявания (хепатити, холангити, холецистити, жлъчно-каменна болест и др.)
– бъбречно – урологични заболявания (бъбречно-каменна болест, протичаща с кисела и алкална урина, състояния след литотрипсия, пиелонефрит, гломерулонефрит, хронична бъбречна недостатъчност І ст.)
– обменно-ендокринни заболявания (различни видове диабети, подагра и хиперурикемия);
2. за външно приложение :
– опорно-двигателен апарат (дегенеративни и възпалителни ставни заболявания, следтравматични и ортопедични заболявания, увреждания на меките тъкани);
– заболявания на нервната система (периферна и централна);
– половата система(ендометрити, параметрити, стерилитет, простатити и др.)
– сърдечно-съдовата система (хипертонична болест, исхемична болест на сърцето и след инфарктни състояния)
– кожни заболявания (от възпалително, алергично и др. естество като екземи, дерматити, псориазис и др.)
– за инхалационно приложение при заболявания на дихателната
система от възпалително, алергично и токсично естество (трахеите,
бронхиална астма, хронична пневмония и др.)
– за спортно-профилактични цели и закаляване на организма

МИНЕРАЛНА ВОДА НАХОДИЩЕ„БЕДЕНСКИ БАНИ”

От близкия до Девин балнеологичен обект Беденски минерални бани по тръбопровод е доведена и минерална вода с по-висока минерализация и с по-висока температура – 76 Со,с дебит около 12л/сек, рН – 6.6.
Тя е хидрокарбонатно–сулфатно–хлоридно–натриева ,калциево- магнезиева,флуорна, силициева, въглекисела вода със съдържание на хидрокарбонатни йони/НСО3-/ – 744 мг/л , сулфатни йони /SО4++/ – 293 мг/л , хлоридни йони/Сl- / – 44 мг/л , Nа+ – 376 мг/л , Са++ – 62 мг/л , Мg++ – 7 мг/л , метасилициева киселина/H2SiO3/ – 92 мг/л , F- – 6.5 мг/л, СО2 < 200 мг/л.

Решаваща роля за лечебно-профилактичното въздействие на беденската минерална вода върху човешкия организъм имат нейните химични съставки:
– Особен интерес представлява флуорът поради доказаната му възможност да се използва като лечебно – профилактично средство при зъбния кариес, остеопорозата и костно-ставните заболявания. Установен е и неговият радиопротективен ефект.
– Калцият в минералните води наред с антиалергичния и антивъзпалителния ефект, може да служи като градивен елемент при необходимост от калусообразуване, при остеопороза и други.
– Магнезият участва активно в обмяната на въглехидратите, както и в структурата на много ензими.
– Хидрокарбонатния йон в минералната вода оказва определено антиацидно действие върху стомашната лигавица и съдържание , коригира алкално-киселинното равновесие в организма.
– Сулфатният йон стимулира секрецията на черния дроб и жлъчката, червата и панкреаса и предизвиква слабителен ефект.
– Хлорният йон подобрява кръвоснабдяването на кожата и лигавиците.
– Въгледвуокисът предизвиква хиперемия с последващо понижаване на артериалното налягане и подобряване работата на сърцето, както и на цялостния метаболизъм.
– Радонът от своя страна проявява определен афинитет към нервната клетка и спомага за подобряване на обмяната на веществата в организма.
Чрез външно приложение минералната вода от Беденски бани лекува следните заболявания :
1. Заболявания на опорно-двигателния апарат
– дегенеративни ставни заболявания (артрозна болест, болест на Пертес, Кьолер и др.)
– Възпалителни ставни заболявания в ремисия (ревматоиден артрит, моноартит, болест на Бехтерев и др.)
– Травматични заболявания на костите, ставите, мускулите и сухожилията (състояния след операции и фрактури, дисторзии, луксации, контузии, миозити, тентовагинити, вибрационна болест и др.)
2. Заболявания на нервната система
– На централната нервна система (остатъчни явления след боледуване от енцефалит, менингит, след оперативни състояния)
– На периферната нервна система (плексити, неврити, радикулити, лумбалгии, дискова болест)
– Нервни заболявания (неврози, депресии, неврастения, мигрени и др.)
3. Сърдечно-съдови заболявания
– Хипертонична болест I и II степен по СЗО
– Хипотонична болест
– Генерализирана атеросклероза (начален стадии)
– Съдови заболявания на крайниците от възпалителен и невровегетативен произход: артериити, болест на Рейно и Бюргер и др.
4. Заболявания на кожата
– Дерматити от възпалителен и токсичен произход
– Екземи с различен произход
5. Заболявания на женската и мъжката полова система
– От възпалителен произход (ендометрити, простатити и др.)
– Стерилитет и климактериум
6. Заболявания на стомашно-чревните пътища (хронични гастрити, езофагити, колити, ентерити, язвена болест на стомаха и дванадесетопръстника и др.)
7. Заболявания на жлъчно-чернодробните пътища (хронични хепатити, холангити, холецистити, жлъчно-каменна болест и др.)
8. Заболяване на отделителната система ( бъбречно-каменна болест, пиелонефрити)
9. Обменно-ендокринни заболявания ( затлъстяване, подагра, диабет и др.)
10. Професионални заболявания: при контакт и интоксикация с аерозоли на тежки метали)
11. Кариес-профилактика
12. Профилактика на остеопороза
13. Заболявания на горнодихателни пътища
14. Хронични белодробни заболявания: бронхити, астма и др.)
15. Обща профилактика, укрепване и закаляване на организма, също така при физическа и умствена преумора и пренапрежение, състояния на възстановяване след прекарани тежки боледувания и оперативни интервенции, за забавяне процесите на преждевременно остаряване.

Климат – ДЕВИН

Град Девин е разположен на 710 метра над морското равнище в планина Родопи и в него са съчетани разнообразен релеф, живописна природа, мек климат и наличието минерални извори. Именно това съчетание на природа, въздух и вода, а също и гостоприемството на родопчанина правят региона привлекателен и неповторим за посетителите.

Климатът на Девин е преходно-континентален, нископланински, смекчен от южното му географско разположение в страната. Средногодишната температура на въздуха е 10,5С, при средна януарска -минус 1,5С, а през юли – 19С. Лятото е топло, но не горещо, зимата е мека като пролетта настъпва към 25 март, а топлата и слънчева есен продължава до 10 ноември. Облачността е умерено изразена, мъгливостта е слаба и продължителността на слънцегреенето в Родопите и в частност в Девин е близо 260 дни годишно.

Валежите са средногодишно 687 мм, а снежната покривка се задържа през хладния сезон средно 55 дни. Тези благоприятни климатични показатели, чистият планински въздух, възможността за всекидневно пребиваване в по-високите околности осигуряват условия и за ползотворно климатолечение и профилактика, за пълноценен отдих и за комплексно провеждане на високо ефективно балнео-климатолечение.

Не на последно място според ЮНЕСКО регионът на Девин е сред първите места в Европа по по плътност на озоновия слой и това предимство на климата е използвано в програмите, свързани с балнео-профилактика и рехабилитация.


  • 51
    Shares

Copyright © 2016-2019 SKAFETO.COM Всички права запазени.

До горе
Препоръчано
Зрителите на предаването "На кафе" приеха със смесени емоции новината, че русото изкушение от "Господари…
error: Съдържанието е защитено!