Айсбергът – тази страховита плуваща ледена планина – се свързва неименно със сблъсъка на считания за непотопяем гигантски лайнер „Титаник“ с огромен айсберг в северната част на Атлантически океан. Лайнерът потъва и повече от 1500 пътници загиват в ледените води.  В днешно време обаче, страховитите представи за чудовищните айсберги, дебнещо плавателните съдове в океана са изчезнали. Ясно е, че при съвременните навигационни средства такива сблъсъци са практически невъзможни. Затова пък, нарастващият интерес на туристи от цял свят да зърнат айсберг „на живо“ толкова рано превърна един малък град в Нюфаундленд, Канада, в желана туристическа дестинация по Великденските празници.

Причината е, че твърде рано за сезона, когато „айсбергите“ се откъсват и започват своето дълго плаване на югоизток, край бреговете на градчето вече се появи първият айсберг!

Желаещите да зърнат това чудо на природата се оказаха толкова много, че задръстиха с колите си магистралния път! Разбира се, очакват се и други ледени блокове, тъй като районът по крайбрежието на Нюфаундленд е известен като „Алеята на айсбергите“, поради огромния брой откъснали се от арктическите ледени полета блокове. Техният „парад“ продължава до средата на юни за радост на многочислената туристическа „гвардия“. Въпросният първи за тази година айсберг привлича обаче, огромна тълпа от фотографи професионалисти и аматьори, не само с твърде необичайната си форма /виж галерията снимки и видеото/, но и с факта, че, изненадващо, показва явно нежелание да се придвижва и изглежда като заседнал! Би могло да е така, тъй като подводната част на айсбергите често пъти превишава надводната повече от 3 пъти, което, при измерената максимална височина на ледения блок от 46 метра, подсказва за подводна част достигаща до около 150 метра. При такива размери изглежда напълно вероятно, той да се „заглави в скалистото дъно! Доколко това е вявно предстои да установят подводните изследвания.


loading...