Какво да консумираме с шампанско

След бързите и красиви плата, които приготвихме за Коледа, нямаше как да не се замислим и за менюто на Нова година.

И ако около Рождество пенливото вино не е чак толкова популярно, то границата между старата и новата година няма как да се мине без типичния звук на тапата от бутилката.

Ето какво още бихме добавили ние към нежния звук от кристали, искрите от бенгалския огън и шампанското на масата.

Плато Коледен венец

Няколко слайса навит пикантен салам, хванати на тясно с помощта на клечка за зъби, и отгоре маслини или моцарела е само началната щриха на това красиво плато.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Maki (@makis__kitchen)

За да получим желания визуален ефект и усещане за наближаващата Нова година, трябва само небрежно да подредим няколко стръка пресен розмарин.

Елха Ементал

Това предложение определено е за по-сръчните и за по-търпеливите. Тук скритите съставки са парче стиропор и клечки за зъби или шишове, с които ще си подготвим основата за елхата.

Чак след това подреждаме отгоре кубчета ементал, гауда или чедър, плюс няколко зрънца грозде или друг дребен плод. Най-добре да са в различни, но допълващи се нюанси.

Снежни човечета

Тази рецепта буквално и баба я знае, но кога друг път да си направим снежни човечета от сварени яйца, ако не за Нова година. А може да дадем воля и на децата да се развихрят – така хем ще си припомним добрите отминали времена, хем ще си поемем малко дъх насред трескавата подготовка на празничната трапеза.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Anoosha Mahesh (@my_culinary_space)

И все пак, нека не забравяме и второстепенните герои в тази рецепта – клечка за зъби, с които да свържем основните части на снежните човечета, зърна черен пипер и бланширан морков, за да им сложим по една шапка и нос.

Кекс Коледна звезда

Всичко е добре, когато завършва добре. Защо да се мъчим накрая. Правим любимия кекс или купуваме друг вкусен тестен десерт, и го режем на ромбчета, които после подреждаме в по-семпло, но красиво плато.

Става и с готови сладки в подходящата форма. Както и с всякакви други от близката сладкарница, стига да са декорирани с малко повече цвят. Отново – подреждаме във формата на триъгълник и елхата ни е готова. При това украсена подобаващо.


loading...