Рецепта за кюфтета на скара

Само си помисляте за тях – и слюнките ви потичат! Те са любимата и предпочитана храна за огромната част от българите и се предлагат по лафки, барове, кръчми и реномирани ресторанти. Мечтаем си за тях докато сме в чужбина – как ще се върнем и ще се наядем донасита с тези така вкусни кръгли парчета печена кайма. Но има кюфтета и кюфтета – вкусовите им качества могат да варират значително.

Причините са две – начина на приготвяне на каймата и нейния състав. За да получите „истински“ кюфтенца, купувате 1 кг кайма, смес 2:1 от по-тлъсто свинско и телешко месо (може и сами да подберете късовете месо и да си ги смелите), разстилате я и добавяте отгоре нарязани на ситно 200 г „стар“ лук, 1 връзка пресен лук, 1 връзка магданоз и по една щипка чер пипер и сол.Всички са луди по тази рецепта: Става за час, а се изяжда за минути – пробвайте я!Искате ли да шашнете гостите си? А защо всъщност гостите – очаровайте и собственото си семейство. Ет…Mar 23 2017skafeto.com

Добавяте и около 100 мл вода (не слагайте раздробен хляб – това ще промени вкусовите качества на каймата).

Сега започвате най-важната процедура – омесването на каймата! Правете го достатъчно продължително и старателно, за да стане каймата „на конци“. Може да я оставите да престои и час – два, за да втаса“ допълнително, след което оформете кръглите кютенца и скарата ги чака. А после ги чакате вие.

Предпочитаните гарнитури към тях са пържените картофи, салата от моркови и зеле и лютеница, в която сте нарязали праз и сте подправили с лют пипер и канела. – на вкус.


loading...