домашно филе Елена

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

У нас всяка трапеза се нуждае от мезета, за да придобие завършен вид. Освен това винаги, когато имаме гости например, обичаме да поднесем няколко мезета, които да предразположат всички. Обикновено ги купуваме от магазина, но проблемът е, че вече има толкова продукти на пазара, че често можем да купим нещо скъпо, а качеството му да е под всякаква критика. Затова днес ви представяме тази лесна и бърза рецепта за домашно филе „Елена“, с която ще забравите за купешките мезета.

Продуктите, които са ни необходими са: 3 свински бонфилета, които трябва да са почистени от ципите. За саламурата ни трябват: 400 гр морска сол, 3 дафинови листа и 10-12 зърна черен пипер. За овкусяването пък са ни необходими: червен пипер, черен пипер, смлян чимен, чубрица, кориандър и риган.

Пристъпваме към приготвянето. Първата стъпка е да разтворим солта в 800 мл вода. Към нея добавяме дафиновите листа и зърната пипер. След това кипваме подправките и държим на котлона, докато солта се разтвори напълно.Вуйчо ми е страшен табиетлия, а това е любимото му мезе – хрупкави тиквички на фурна. Върви и с бира, и с вино!Какво е лятното меню без тиквички? Днес ще ви предложим една наистина страхотна рецепта – хрупкави т…Aug 14 2017skafeto.com

След това оставяме да се охлади и прецеждаме.

Сипваме готовата саламура в широк съд и слагаме месото вътре. Месото трябва да остане в саламурата за едно денонощие, като трябва да го обърнем няколко пъти. Важно е да захлупим месото с чинии. Следващата стъпка е да извадим филетата, да ги изплакнем и да ги потопим за трийсетина минути в хладка вода.

По желание можем да оставим филетата за 12 часа под тежест, за да станат по-плоски. След това идва ред на овкусяването. Взимаме филетата и ги овалваме в подправките. След това нанизваме овкусеното месо на канап и оставяме да съхне за 6 до 8 дни на място, което е хладно, сухо и проветливо. След това поднасяме домашно приготвеното филе „Елена“ и го хапваме с наслада.Най-доброто мезе за ракийка и други питиета се казва Тетевенска саламура. Направете си я сами (СНИМКИ)Тетевенският балкан е едно от предпочитаните места за туризъм у нас, дължащ го на природните забележ…Jul 20 2017skafeto.com