Вижте с какво са си угаждали хайдутите, бродили преди 2 – 3 века по нашите земи – приготвяли са си по специална рецепта сланина, превъзходно мезе за руйното вино с което са развеселявали бурния си живот. За щастие, рецептата е запазена и до днес – за радост на сегашните почитатели на доброто мезе и хубавото вино. Е, ако не я знаете, с радост ще я споделим с вас.
Почиствате, измивате и подсушавате парчета сланина и я нареждате плътно в буркани, чиято обща вместимост да е около 3 л (това означава 3 – 4 буркана за компот). Сега е ред да си направите марината, за да овкусите сланината и тя да стане крехка и мека. Това става по следния начин – в подходяща по обем тенджера изливате 1 л вода и добавяте: 1 голяма глава непочистен от люспите лук (добре измит и нарязан на тънки полумесеци), 4 дафинови листа, 3 – 4 скилидки чесън, 1 ч.ч. (200 – 250 мл) сол, 10-ина зърна черен пипер.
Поставяте тенджерата върху нагревателна плоча (хайдутите очевидно са използвали за целта огън), разбърквате в продължение на около 1 минута и след като заври, наливате горещата смес в буркана. Те не трябва да са студени, затова леко ги затопляте – така няма да се спукат от температурната разлика.Такава вкусотия скоро не сте правили. Ето перфектното мезе за хубаво домашно вино – чеснови картофи по специална…Картофите са прекрасен продукт, използван нашироко при готвенето на безброй вкусни ястия. Освен това…May 16 2017skafeto.com

Затваряте плътно бурканите с капаци и ги оставяте 4 – 5 дни на топло (може да е парно или радиатор). След това, изваждате сланината от бурканите, нанизвате на всяко парче здрава връв и връзвате (както се суши луканка). Оставяте сланината да се суши далеч от прякото слънчево въздействие – на проветриво и сухо място.
Сушенето продължава според вашите предпочитания – повече дни, ако я искате по-суха. Целесъобразно е да я защитите от насекоми и буболечки, като завиете старателно всяко парче, например с марля. По принцип, сланината е готова за консумиране след около седмица, но това зависи от условията, при които се суши. Сега обелвате 10-ина скилидки чесън и ги рендосвате на ситно в купичка, към която добавяте смлян черен пипер – на вкус.
С тази смес втривате старателно парчетата сланина, изчаквате около половин час и всяко парче завивате поотделно във фолио. Нареждате парчетата във фризера и така ги консервирате, готови за консумация. Е, сега е време да се запасите с домашно червено вино. Мезето, което сте приготвили към него, е повече от превъзходно!Това е истината! Най-вкусното бирено мезе става за минути, а е направо фантазияПо въпроса с мезетата българинът има много какво да каже. От векове по нашите земи се приготвят изкл…Jun 8 2017skafeto.com


loading...