кисело зеле

Традиционно, любимо, страшно вкусно, страшно и полезно – няма грешка, в комбинация тези определения вървят единствено за кисело зеле. Може би някой ще вдигне вежди: „Полезно?“ Полезно е, разбира се! Двеста грама кисело зеле осигуряват половината от дневното нужно количество от витамин С на човешкия организъм.

Богато е също на витамин В6, както и на много други микроелементи, като например калий, желязо, магнезий, цинк и други. Разбира се, всеки дом си има своя рецепта за слагането на зелето, но все пак сии има и някои тънкости, които не е лошо да си припомним.

Да започнем с избора на зеле. Важно е да погледнете листата на зелката, нека те да бъдат добре свити. Погледнете и кочана – ако е кух и прояден, то и зелката ще е кьопава отвътре.Етиен Леви разкри тайната на киселото зеле (СНИМКИ и ВИДЕО)Освен че е един от най-добрите музикални педагози у нас, Етиен Леви се слави и като един от най-голе…Nov 7 2016skafeto.com

По традиция зелето се слага през ноември, така със сигурност ще е готово за Коледната трапеза

Добре е обаче да погледнете и прогнозата за времето. Ако стои на балкона, например, бъдете сигурни, че не предстоят поредици топли дни. За съжаление такива аномалии ни се случват все по-често. Температурата, при която трябва да се съхранява зелето е максимум 10 градуса, за да не вкисне.

Класическа рецепта за един бидон кисело зеле е 65 зелки, 1 кг. морска сол и 40 литра вода. Слагат се още сушена царевица и хрян. За да стане зелевия сок с хубавия розов цвят поставете червено цвекло, а за аромат можете да сложите дюля и ябълка. Ако искате сокът да е леко газиран – направете пакетче от марля и поставете вътре една супена лъжица ориз.

Почистете зелето от наранените листа, измийте го и отстранете външната част на кочана – с нож се правят два разреза на кръст. Разтворете в литър вода 200 грама морска сол и изсипете в бидона. Поставете на дъното останалите продукти и започнете да редите плътно зелето с кочаните нагоре.

Повторете процедурата с водата и солта още два пъти – първия път със същите пропорции, а втория път разтворете останалата сол (600 грама) в 10 литра вода. Накрая досипвате чиста вода, докато зелето не е покрито напълно.

Затиснете с тежък предмет, класиката е да почистите три-четири летви и да сложите върху тях речен камък. След три дни претакайте зелето. Процедурата е хубаво да се направи още поне няколко пъти през период от пет дни.Вижте тайната на най-вкусните кисели краставички! Разкрива я Етиен Леви (ВИДЕО)Точно сега му е времето да си приготвим вкусни зимнини. Пазарите са пълни с прекрасни зеленчуци на д…Oct 17 2016skafeto.com

loading...