рецепта за кисели краставички без варене

Вариант 1
Една страхотна рецепта за кисели краставички, като използваме пластмасовите бутилки от вода. Купувате си например 10 кг средно големи корнишони, които да минават през отвора на бутилката от минерална вода, пише вестник „Български фермер“. На дъното на тубата се поставя листо от хрян, а отгоре се редят краставичките плътно. От време на време стръскваме тубата. Когато напълните до средата отново поставяте листо от хрян и допълвате до горе с краставици.

Колкото литра е тубата слагате толкова супени лъжици едра сол и толкова аспирина (на 10 л – 10 лъжици сол и 10 аспирина). Доливате с вода, поставяте най-отгоре листо от хрян и затваряте капачката. Оставете бутилката на терасата, например, за около седмица. Периодично разклащайте и от време на време изпускайте напрежението в тубата, но внимателно. След седмия ден капачката се стяга и бутилката се прибира на хладно. Стават много хрупкави и вкусни.

Вариант 2:
Всичко по 3: нa 3-литров буркан 3 супени лъжици морска сол, 3 супени лъжици силна ракия или спирт за консервиране, хрян или синапено семе за заздравител, и копър за вкус.

Нареждате предварително надупчените с вилица краставички. Ако имате стар лук, нарежете го и него. В тази туршия лукът придобива страхотен вкус.
Подреждате продуктите в буркана, а най-отгоре покривате с листо от хрян или смокиня. Наливате вода. Затваряте със стари компотени капачки, тъй като лесно „хвърчат“ по време на ферментацията.

Така приготвените буркани се прибират на сенчесто място и в продължение на един месец периодично се обръщат (претакат).

Туршията става с вкус на слънчеви краставички и издържа цяла година. Същият метод може да се прилага и за туршия от бамя или чорбаджийски чушки.
Идва му времето: Етиен Леви разкри тайната на киселото зеле (СНИМКИ и ВИДЕО)Освен че е един от най-добрите музикални педагози у нас, Етиен Леви се слави и като един от най-голе…Nov 7 2016skafeto.com

loading...