хрупкаво кисело зеле

Всеки знае, че най-подходящите съдове за приготвяне и съхранение на ароматно и хрупкаво кисело зеле са качетата или бидоните. Но не всеки в града може да си позволи такъв лукс. Следователно за много домакини въпросът, как да си приготвят зеле за зимата в буркани, е актуален, пише вестник „Български фермер“.

Вариантите за приготвяне на кисело зеле са много – то може да е нарязано, да са цели глави, отделни листа или части от кочана. Често се прибавят моркови, чушки, цвекло, лук, а любителите на екзотичните вкусове добавят и плодове. Голямо е разнообразието и на подправки, които се използват.Не случайно я наричаме „Царицата на туршиите“! Ето и оригиналната рецепта за любимата зимнинаЗлатната есен е в разгара си и сега е идеалното време да довършим всички зимнини, които ще ни радват…Oct 15 2018skafeto.com

За класическата рецепта ще са ви нужни зеле (около 3 кг), моркови (5-6 броя), едра сол (около 3 супени лъжици). Зелето трябва да е от зимните сортове, плътно и бяло. Зелките се измиват и почистват от развалените листа. Нарязват се на сламки, но не много на ситно защото може да се окаже, че сортът не е хрупкав и след обработка да се “смачка”.

Морковите също се измиват, обелват се и се настъргват на едро ренде. Морковите не са задължителен компонент, но тъй като съдържат плодова захар в по-големи количества от зелето, помагат за по-добрата ферментация.

Приготвените зеленчуци се смесват в съд със сол. Продуктите много добре се смачкват с ръце, така че зелето да пусне сока си. Сега е моментът да коригирате – да добавите още сол, ако е нужно, или да добавите зеле, ако салатата е пресолена.

Прехвърлете зелето в предварително подготвените съдове, където ще ферментира – чисти стъклени буркани. В идеалния случай – дървени качета, емайлирани големи тенджери, пластмасови бидони и т.н. Главното е да не използвате алуминиеви съдове, тъй като те се окисляват и придават на зелето сивкав отенък. Подреждането на зелето в съда трябва да е плътно, но той да не се препълва – трябва да остане място за сок.

Гърлото на бурканите се покрива с марля и се оставят на стайна температура. Препоръчително е температурата да е около 22 градуса. Признак за започналата ферментация са появилите се мехурчета на повърхността на следващия ден. Излишният сок може да се излее.

Всеки ден зелето се разбърква с дървена пръчка на няколко места. Това се прави, за да се освободят газовете от ферментацията. На третия ден зелето е готово.
При липса на място за съхранение (мазе) зелето може да се стерилизира. За целта изсипете саламурата в емайлиран съд и загрейте до кипване. След това излейте в предварително приготвени буркани до 1/4 от обема. Там се прехвърля и нарязаното зеле – плътно се запълва.

Долейте с останалата саламура. Бурканите се покриват с капаци и се стерилизират в голям съд с гореща вода (около 80 градуса). Времето за стерилизация може да варира от 25 до 40 минути в зависимост от обема на бурканите. След това можете да затворите и да оставите да изстинат.

loading...