хрупкаво кисело зеле

Всеки знае, че най-подходящите съдове за приготвяне и съхранение на ароматно и хрупкаво кисело зеле са качетата или бидоните. Но не всеки в града може да си позволи такъв лукс. Следователно за много домакини въпросът, как да си приготвят зеле за зимата в буркани, е актуален, пише вестник „Български фермер“.

Вариантите за приготвяне на кисело зеле са много – то може да е нарязано, да са цели глави, отделни листа или части от кочана. Често се прибавят моркови, чушки, цвекло, лук, а любителите на екзотичните вкусове добавят и плодове. Голямо е разнообразието и на подправки, които се използват.Не случайно я наричаме „Царицата на туршиите“! Ето и оригиналната рецепта за любимата зимнинаЗлатната есен е в разгара си и сега е идеалното време да довършим всички зимнини, които ще ни радват…Oct 15 2018skafeto.com

За класическата рецепта ще са ви нужни зеле (около 3 кг), моркови (5-6 броя), едра сол (около 3 супени лъжици). Зелето трябва да е от зимните сортове, плътно и бяло. Зелките се измиват и почистват от развалените листа. Нарязват се на сламки, но не много на ситно защото може да се окаже, че сортът не е хрупкав и след обработка да се “смачка”.

Морковите също се измиват, обелват се и се настъргват на едро ренде. Морковите не са задължителен компонент, но тъй като съдържат плодова захар в по-големи количества от зелето, помагат за по-добрата ферментация.

Приготвените зеленчуци се смесват в съд със сол. Продуктите много добре се смачкват с ръце, така че зелето да пусне сока си. Сега е моментът да коригирате – да добавите още сол, ако е нужно, или да добавите зеле, ако салатата е пресолена.

Прехвърлете зелето в предварително подготвените съдове, където ще ферментира – чисти стъклени буркани. В идеалния случай – дървени качета, емайлирани големи тенджери, пластмасови бидони и т.н. Главното е да не използвате алуминиеви съдове, тъй като те се окисляват и придават на зелето сивкав отенък. Подреждането на зелето в съда трябва да е плътно, но той да не се препълва – трябва да остане място за сок.

Гърлото на бурканите се покрива с марля и се оставят на стайна температура. Препоръчително е температурата да е около 22 градуса. Признак за започналата ферментация са появилите се мехурчета на повърхността на следващия ден. Излишният сок може да се излее.Любка Костадинова ни предлага две страхотни рецепти за зимнина, които всеки трябва да знаеПригответе си зимнина в къщи, по-добре е от това, да си купите от магазина! По-вкусно е и е без конс…Sep 14 2017skafeto.com

Всеки ден зелето се разбърква с дървена пръчка на няколко места. Това се прави, за да се освободят газовете от ферментацията. На третия ден зелето е готово.
При липса на място за съхранение (мазе) зелето може да се стерилизира. За целта изсипете саламурата в емайлиран съд и загрейте до кипване. След това излейте в предварително приготвени буркани до 1/4 от обема. Там се прехвърля и нарязаното зеле – плътно се запълва.

Долейте с останалата саламура. Бурканите се покриват с капаци и се стерилизират в голям съд с гореща вода (около 80 градуса). Времето за стерилизация може да варира от 25 до 40 минути в зависимост от обема на бурканите. След това можете да затворите и да оставите да изстинат.

loading...