домашна майонеза

Купешката майонеза е вкусна, спор няма. Но спор няма и за още две неща – в купешката майонеза има доста вредни съставки, а и цената и е неоправдана. Затова днес ще ви предложим една изпитана рецепта за домашна млечна майонеза от доста популярния блог batimiti. Като я опитате ще се уверите, че дори е по-вкусна, от онези, които се продават в магазини и носят претенциозното наименование „лека майонеза“.

За да приготвите домашна тази майонеза е задължително да имате пасатор. Някои от вас сигурно помнят времената, в които ръцете ни отмаляваха от „биене“ с бъркалката, а олиото се добавя капка по капка… Е – това време отдавна е отминало благодарение на пасатора, но и за него си има чалъм, за който ще ви кажем.

Най-хубавото е, че към базовата рецепта винаги може да се прибави нещо и по този начин да се получи майонеза с вкус. Но за това по-късно!

Ето какви продукти са ви необходими за базовата рецепта за млечна майонеза: 1 чаена лъжичка горчица (дижонска), 1 скилидка обелен чесън, сол на вкус, щипка черен пипер, 150 мл прясно мляко (става и с пастьоризирано от магазина и с домашно – по вкусно е с него), долива се до 400 мл олио, добавят се 2 супени лъжици лимонов сок.

Майонезата е пълна с Е-та и стабилизатори. Да си направим домашна – здравословно и лесно (РЕЦЕПТА)Е412, Е415, бензоат, калиев сорбат, сукралоза, Е310, Е1606. Не, уважаеми читатели, не се опитваме да…Nov 4 2016skafeto.com

Първото важно условие е всички продукти да бъдат с еднаква температура. Второто важно условие е пасаторът да не се повдига – опрете го в дъното и го пуснете на най-високи обороти. Чак когато всичко се посгъсти (това ще стане за около 30 секунди) може да повдигнете лекичко пасатора. Хубаво е да ползвате самата купа на пасатора от комплекта или поне да е подобна – издължена и по-тясна.

Последователността на поставяне на продуктите в купата е задължителна – по реда в който са изброени по-горе. В някои случаи майонезата става много гъста, тогава може да се добави малко (1 – 2 супени лъжици) прясно мляко, след което пак трябва да се разбие с пасатора. Може да се поразреди и с малко лимонов сок – въпрос на вкус. Това е, добър апетит!

Споделете с приятели ако приготвената домашна майонеза Ви е харесала 😉!

Не обичате лазаня? Може би не знаете как точно да я приготвите. Тази рецепта обаче ще промени всичкоИма домакини, които избягват лазанята. По някаква причина – струва им се сложна за приготвяне, опита…Oct 11 2017skafeto.com


loading...