бета каротин

Както казват специалистите, всички плодове и зеленчуци са полезни, когато ги ядем пресни. Колкото повече търпят термична обработка, толкова повече губят от своите полезни вещества, които загиват в процеса на готвене.

При тиквата специално има една тънкост, която не е известна на много хора, но е важно да се знае, защото в противен случай се губи от полезния ефект, пише dailypress.bg.

За какво става дума?
Богатата на бета каротин тиква става още по-полезна, когато към нея бъде добавена мазнина. Целта на тази мазнина е да трансформира бета каротина във витамин А, който е мастноразтворим витамин.Не пропускайте този ноемврийски еликсир! Крем супа от тиква и кестени ни зарежда с витамини и пази от куп болести (РЕЦЕПТА)Навлязохме в месец ноември и изборът на пресни плодове и зеленчуци от градината намалява. За сметка …Nov 1 2016skafeto.com

Мастноразтворим означава, че той не може да се разтваря във вода, а само в мазнина, за да бъде усвоен в организма. Той е полезен за мозъка, за нервите, кожата и за зрението.

Както препоръчват диетолози, ако решите да си направите полезна храна с тиква, можете да задушите тиква на пара. След това да добавите кокосово масло или краве масло.

Ако използвате кокосово масло, не добавяйте повече от 1 ч.л. в 1 купичка задушена тиква, защото кокосът има специфичен аромат, който е различен от този на тиквата.
Ако нямате кокосово масло, използвайте обикновено краве масло.

След като смесите тиква и масло, добавете малко мед на вкус, а не захар. И ако желаете, малко канела за аромат.

Знаете, че тиквата е полезна да се яде печена с кората на парчета във фурната.
За да извлечете и витамин А от печената тиква, добавете върху всеки резен малко масло и мед. Можете да добавите и ядки орехи, които ще се запекат и ще станат изключително вкусни.

Орехите подсилват паметта и имунната система.
Много хора обичат тиквеник и се вълнуват дали е полезен, след като се приготвя от тиква.Нова, сто пъти по-здравословна рецепта за тиквеник. Викат му чудо с тиква, но вкусът е изумителенВсички обичаме тиквеник, обаче той има точно една негативна черта и тя е, че е прекалено калоричен и…Feb 17 2017skafeto.com


loading...