Според традициите не може да посрещнем Великден без козунак, но за да стане наистина вкусен, трябва да бъде омесен добре. За неговото месене обаче има и много по-хитър начин, като при него не измъчвате ръцете си.
Методът е измислен от Спаска Кудева от село Сапарево, която казва, че вече няколко години меси козунака си в пералнята. Всеки път той много вкусен, споделя от личен опит домакинята.
След като приготви тестото, Спаска го поставя в три найлонови торбички една след друга, като ги завързва добре. Отличното опаковане няма да позволи на тестото да изцапа цялата пералня. Когато тестото е добре опаковано в найлонови торбички, може да да го поставите в пералнята. Включете центрофугата на най-ниските обороти, а след това постепенно увеличавайте, докато стигне 1000 оборота.Легенди и поверия за Великден – освен църковните ритуали у нас се изпълняват и доста обичаи с езически характер, ето гиВеликден, най-светлият християнски празник, от векове е сред най-важните народни обичаи. Много от об…Apr 6 2018skafeto.com

След това оборотите се намаляват. Процедурата се повтаря два пъти, след което тестото ще е напълно готова, казва Спаска от Сапарево, цитирана от Дарик. От форумите в Интернет други кулинарки споделят, че ако ще месите козунаци в програмата за центрофуга на пералнята, най-добре е да използвате плътните черни найлонови торбички, понеже има опасност другите да се скъсат, а тестото да залепне по пералнята.
Нужно е също и да добавите малко мазнина, преди да поставите тестото и да го пуснете в пералнята.
Около 15 минути са необходими, за да се омеси перфектно тесто, след което може да го оформите и да го изпечете. Ако обаче се притеснявате да използвате пералнята за месене, машините за домашен хляб ще ви спестят големите усилия около месенето на великденския козунак. Нужни са само 30 минути и тестото ще е готово за оформяне.
Източник petel.bgНа почивка в Гърция, а? Ето какъв ад чака българите, които са избрали да прекарат Великден в южната ни съседкаСлънчево и топло ще е времето на Великден у нас, като температурите ще са между 14 и 20°, а в Югоизт…Apr 5 2018skafeto.com

loading...