Златната есен ще навлезе в разгара си и сега е идеалното време да довършим всички зимнини, които ще ни радват с неповторимия си вкус през студените месеци. Неизменна част от зимната трапеза на българина е царската туршия. Тя е просто великолепна и се приготвя в цялата страна, като начините за това са многобройни. Специализираният сайт gotvach.bg припомня оригиналната рецепта за приготвянето на любимата царска туршия.

Необходими продукти:
червени чушки – 1 кг;
зелени чушки – 1 кг;
червени камби – 1 кг;
моркови – 1 кг;
зелени домати – 1 кг;
карфиол – 1 кг;
зеле – 3 кг;
керевиз – – 1 бр. корен, стебла и листа.
За маринатата:
олио – 50 мл;
вода – 2 л;
оцет – 1 л;
сол – 300 г;
захар – 500 г;
дафинов лист – 3 – 4 начупени листа;
черен пипер – 1 ч.л. зърна.
Не случайно я наричаме "Царицата на туршиите"Зелени домати в буркани! Докато все още ги има на пазара – не пропускайте шанса за тази великолепна туршияДнес ще ви предложим рецепта за една великолепна зимна туршия – със зелени домати. Това е последната…Oct 23 2017skafeto.com

Начин на приготвяне
Зеленчуците се измиват, почистват и нарязват на дребно, поставят се в дълбок съд и се заливат с маринатата, която се приготвя чрез смесване на посочените продукти и подправки.

Маринатата не се вари на този етап. Съдът се поставя на студено, да престои 24 часа, като периодично се разбърква.

След това зеленчуците се отцеждат и подреждат в подготвените буркани. Маринатата се кипва, отдръпва се от огъня и след като се охлади, се налива върху зеленчуците в бурканите.

Но преди това за всеки буркан предварително и поотделно с малко от изстиналата марината се стриват по 3 бр. аспирин, като тази бройка се отнася за компотени буркани или омния, както мисля, че ги наричат.

Туршията не се вари, оставя се на студено, а зимата се сервира с ракийка или по ваш вкус.

Забележка: Ако ви се струва доста количеството (10 кг продукти), то може лесно да приготвите по-малко количество и в съотношение според предпочитаните ви продукти, като лесно ще изчислите, че за 1 кг нарязани зеленчуци ще са необходими 200 мл вода, 100 мл оцет, 30 г сол, 50 г захар, лъжичка чаена олио.Туршия – гръцка салата стана хит в Интернет! Адски вкусна е, а рецептата е супер леснаЕсента е сезонът, в който всеки българин мисли за зимата и съответно за зимнините, които иска да си …Sep 29 2017skafeto.com


loading...