https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Ароматът, вкусът и мекотата на домашния хляб са незабравим спомен и една от най-срещаните асоциации за домашен уют и комфорт. За това решихме днес да ви предложим информацията колко лесно можем да си приготвим уникален хляб по класическа френска рецепта.Интересна рецепта за мекици с водаЕдва ли има някой от нас, който не обича да си похапва вкусни мекици за закуска. Те са една от най-п…Jun 24 2019skafeto.com

1. Пресейте брашното в купа и направете кладенче. В него сипете половината от водата – леко затоплена (37-40 градуса не повече), една лъжица от захарта и натрошената мая. Разбъркайте, за да се смеси и с мъничко брашно и покрийте с кърпа за 10 минути.

2. Към шупналата мая налейте и останалата вода, олиото и захарта, а солта пръснете отстрани върху брашното.

3. Замесете гладко и еластично тесто, добавяйки си брашно, ако е необходимо, без да прекалявате, защото при месенето тестото ще си добие нужната еластичност. Работете с плавни движения от 10 до 15 минути. Това време е нужно, за да стане хлябът вкусен и да се развие добре ароматът.

4. Оформете на топка, намазнете я и поставете в купата, покрита със стреч фолио, за да удвои минимум обема си – 40-50 минути.

5. Втасалото тесто разделете на 4 равни парчета и всяко разтегляйте и притискайте с пръсти, придавайки му форма на правоъгълник. Започнете да навивате, но вместо по стандартния начин, трябва при всяка сгъвка да притискате крайчето в основата, за да прилепне. Така, докато навиете нацяло. Оставете така багетите да починат 5-10 минути.

6. За да положим хлябовете в тава, ще ни е нужен малък трик. Вземете дълго парче хартия за печене и направете сгъвки като подразделения горе-долу колкото дебели искате да бъдат багетите ви. Целта е да не се движи тестото настрани при повторното втасване и да останат възможно най-тънки без да се слепват една с друга или да станат плоски. Има специални вдлъбнати тавички с „легълца“ за такъв вид хляб, но който като мен си няма такава, измисля друг начин с подръчни материали.

7. Починалите багети разтеглете, за да станат с дължината на тавата. Това става, като положите длани върху всяка и правите движения напред назад, без да притискате прекалено тестото, за да не изкарате въздуха от него.

8. Всяка готова багета поставяйте в приготвеното ѝ легло от хартия върху тавичката. Оставете ги да втасат още веднъж за 30-40 минути в топло помещение.

9. Загрейте фурната до 250 градуса като вътре поставите 2 купички с вода. Тя ще генерира пара, за да можем да имаме така желаната и типична коричка за този вид хляб.

10. Направете по 3-4 напречни разреза на багетите, внимавайки да не притискате, за да не спаднат. Поръсете с брашно или грис (грис може да ръснете и върху хартията преди да положите хляба).

11. Пъхнете в загрялата фурна и намалете на 230 градуса. Печете около 20 минути или докато почервенеят. След това оставете във фурната за 10 минути изключена, на открехната врата.

Охладете върху решетка и може да се насладите на хрупкав класически френски хляб.Гужери – тези въздушни топчици с кашкавал ще ви допаднат (РЕЦЕПТА)Да ви запознаем с т.нар. „гужери“ (фр. gougères) – пикантни кифлички, приготвени с яйчен крем и аром…Jun 23 2019skafeto.com