Черешова Задушница наближава. Това е втората за годината Задушница. Тя се пада преди Петровите пости, а тази година ще бъде на 3 юни. Задушница е времето, когато отдаваме почит на починалите наши роднини и близки. Когато се отиде на гробища се раздава храна за Бог да прости, като задължително трябва да има и жито (а на Черешова Задушница, естествено – и череши).

Дори останалата храна (сладки, соленки, питка, вино) да купите от магазина, то е хубаво житото да си приготвите сами. Предлагаме ви една рецепта за варено жито за Задушница.

За една доза ще са ви необходими една чаена чаша изчистена пшеница, 3 чаени чаши вода, лимонова кора, ванилия, сол, канела, масло, 100 грама счукани орехи, 100 грама захар, пудра захар за поръсване. Разбира се, може да приготвите двойна или тройна доза жито, зависи какво количество ви е необходимо.Наближава Черешова задушница. Ето какво задължително трябва да направите на този ден!Черешовата задушница е втората поред в годината. Тя се пада преди Петровите пости. Задушницата е вре…May 19 2017skafeto.com

Преди да се вари, е добре груханата пшеница да се накисне за 24 часа във вода. На следващия ден се отцежда от водата и се слага за варене в дълбока тенджера. Слага се щипка сол, похлупва се и се оставя на включен слаб котлон за варене.

Обичайно 1 час е достатъчен, за да се свари добре житото. Зрънцата трябва да набъбнат и омекнат тогава се преценява, че е готово. Сложете в топлото жито бучка масло, захарта, ванилията и разбъркайте, за да поемат съставките добре. След като изстине, добавете счуканите орехи и настърганата лимонова кора.

Похлупете и оставете една нощ в хладилника. На Задушница се раздава, като се разпределя ашурето в купички. Отгоре се поръсва плътно пудра захар. С канелата върху всяка купичка се прави кръст. Така се раздава на Задушница за Бог да прости.


loading...