греяното вино

Греяното вино е традиционна зимна напитка, не само за България, но за целия европейски континент. Познато е надлъж и шир – както в мрачното Скандинавие, така и в мъгливия Албион. За тази напитка рецепти датират още от времето на Римската империя. В Средновековието подгряването на виното е бил особено популярен метод за привършване на запасите от червената течност.

В готварска книга написана през 1500 г. във Франция има рецепта за греяно вино от Бордо – кларе, което е подправено с мед, канела, кардамон и галангал. Една рецепта от 1660 г, написана от Робърт Мей в култова за това време кулинарна книга в Англия, съдържа червено вино, канела, джинджифил, карамфил, индийско орехче, мацис (изсушената обвивка на индийското орехче, ароматът ѝ е по-мек от този на самото орехче), черен пипер, захар и сметана.

А една рецепта от следващата година 1861 от Викторианска Англия е за напитка, наречена negus, сервирана след вечеря на децата. Тя включва порто, индийско орехче, канела, карамфил и малко вода.Баба ми го прави царски – черен дроб по селски! Няма грешка тази гозба, а и как върви с чаша червено виноДнес ще ви предложим една рецепта, с която просто няма как да сгрешите. Черен дроб по селски – така,…Dec 12 2017skafeto.com

Рецептите за греяно вино са многобройни, но златното правило е едно – никога виното и подправките не трябва да бъдат оставени да заврат

Щом чуете шумът от загряващата се ценна течност, разбъркайте и не ѝ позволявайте да заври. При температура от 78,4˚ С алкохолът се изпарява. Това ще направи вашата напитка безвкусна и ще се лишите от половината от сгряващия ефект.

Ето и още съвети – не е задължително да вземете най-скъпото. Важното е да е плодово, да не е отлежавало в дъб. Най-подходящите сортове са мерло, зинфандел, плодово каберне или пък гъмза. Добре е да не прекалявате с количествата подправки. Можете да ползвате канела на пръчки, карамфил, звезден анасон, кардамон, индийско орехче, мацис, ванилови шушулки, черен пипер, джинджифил на прах или пък пресен за по-пикантен вкус.

Подходящи са следните плодовете и ядки – кора от лимон или портокал, резени лимон или портокал, ябълки, дюли, круши, стафиди, сушени смокини, белени бадеми. За подсладител използвайте мед, бяла, кафява захар, карамелизирана захар. А за повече плътност добавете малко порто, мадейра, херес, марсала; водка, ром, бренди, коняк. И накрая една изпитана рецепта.

Ето от какви продукти имате нужда:
✔️ 1 бутилка плодово червено вино,
✔️ 1 ч. ч. порто или мадейра,
✔️ 7 зърна кардамон,
✔️ 7 карамфилчета,
✔️ 2 пръчки канела,
✔️ 3-4 резена джинджифил,
✔️ 1 пръчка ванилия,
✔️ 1 шепа стафиди,
✔️ 1 ч. ч. белени бадеми,
✔️ 15 см лента портокалова кора,
✔️ 3 с. л. мед,
✔️ 3 с. л. кафява захар,
✔️ ½ ч. ч. водка.

Начин на приготвяне:
Кората от портокал се набожда с карамфилчетата. Смесват се всички съставки без водката и всичко се загрява бавно, докато течността „зашуми”. Оставя се да постои, похлупена, за 1 час. Преди да се поднесе, се загрява, без да завира, добавя се водката и се налива в чаши. Във всяка чаша трябва да има по няколко бадема и стафиди.

Наздраве!Всяка година по това време колежката прави от това вино еликсир: Мехлем за душата и имунната системаКолежка от работата има няколко дръвчета мушмули на двора си. При изобилна реколта, а това е почти в…Nov 8 2017skafeto.com


loading...