смилянски боб

Абсолютно категорично и с пълно спокойствие може да заявим, че известният смилянски боб е царят на боба в България. Днес ще ви предложим оригиналната рецепта как да си сготвите смилянски боб по планински, така, както го приготвят в село Смилян, село Забърдо и в другите родопски села.

Внимание – когато си набавяте смилянски боб, трябва да сте сигурни, че е истински. За жалост бобът, предлагана в магазините като смилянски, изобщо не е отглеждан в България, а търговците използват името като ефективен търговски трик. Най-добре е да си купите боба на място, ако самите вие или ваши близки сте на посещение в регион. По оригиналната рецепта смилянският боб се прави с много малко допълнителни съставки, тъй като самият той е доста ароматен.

Ето какви продукти са ви необходими:
✔️ една чаена чаша смилянски боб
✔️ една глава лук
✔️ една чаена лъжица сух джоджен
✔️ 2-3 супени лъжици олио, сол на вкусНяма такава вкусотия, тези постни зелеви сарми с боб, ориз и булгур много бързо ще се превърнат в любимото ви ястиеКойто обича кисело зеле без съмнение е любител на сармите. И продължава да яде това прекрасно ястие …Jan 7 2018skafeto.com

Оригиналният смилянски боб не се нуждае от предварително накисване

За да се подсигурите все пак накиснете зърната за три часа в студена вода. След това ги отцедете, измийте хубаво и ги сложете да заврат. Както и при другите сортове боб – без сол, за да уври по-добре.

Когато водата кипне я изхвърлете и сложете нова, в която бобът ще се свари. След като отново заври добавете ситно нарязания лук и 3 супени лъжици олио. Важно е да знаете, че смилянският боб не се разварява, като белия зрял боб.

Затова при варенето трябва да остане сос, а не да бъде гъст. След като бобър уври и поомекне (това трябва да проверите като пробвате едно бобче) добавете сол на вкус. След като бобът е вече готов добавете и една супена лъжица сух джоджен. Това е!

Добър апетит!Класическа зимна салата – боб с лютеница. Няма грешка, хем ще ви засити, хем и е перфектна компания за домашната ракияБобът заема централно и важно място в традиционната българска кухня. Хем е полезна, хем и много вкус…Jan 2 2018skafeto.com

loading...