Рибена чорба

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

За празничната трапеза на Никулден е задължително да има риба. Традиционно това е пълненият шаран, но може да приготвите и всякаква друга риба, стига да има люспи. Днес обаче ще ви разкажем и за още една рецепта, която може да приготвите за този толкова хубав ден. Рибена чорба! Става просто необяснимо вкусна! Но си има две златни правила.

Първото е, че колкото повече е рибата, толкова по-вкусна е и чорбата. И тука не става въпрос само за количество, ами и за различни видове риба.

Второто правило гласи, че не съществува вкусна рибена чорба без девесил. Естествено, по-хубаво е подправката да е прясна, но ако нямате и суха ще свърши работа.

Ето и какви продукти са ви необходими:
✔️ риба – 1 кг,
✔️ моркови – 2 броя,
✔️ целина – 1/2 глава,
✔️ картофи – 2 броя,
✔️ лук – 1 глава,
✔️ девесил – 1/2 връзка,
✔️ черен пипер – 1/2 чаена лъжица,
✔️ сол – 1 чаена лъжица.Идва Никулден! С тази рецепта за пълнен шаран просто няма как да сбъркате, всички на трапезата ще си оближат пръститеИдва един от най-хубавите празници – Никулден. По традиция на трапезата на 6 декември е задължително…Dec 4 2017skafeto.com

Започваме – първото нещо е да подберете рибите. Както вече казахме, хубаво е в чорбата да има комбинация от няколко риби. Изборът е изцяло ваш. Добре е да използвате също така главата и опашката на дадена риба, например толстолобът върши чудесна работа.

В голяма тенджера слагате рибата, добавяте 1 чаена лъжица сол и заливате с вода, така че водата напълно да покрива рибата. Варите до пълно сваряване на рибата, след което я изваждате с решетъчна лъжица от бульона, а самият бульон прецеждате през ситна цедка.

След като рибата изстине старателно я почистете от костите. Докато рибата ври измийте и почистете морковите, картофите и целината и ги нарежете на дребни кубчета. Почистете лука и го нарежете на много ситно.

Добавете всички зеленчуци към прецедения бульон и върнете тенджерата на котлона. След като зеленчуците поврат около десет минути и са полусварени добавете почистената риба и ситно нарязания девесил и черния пипер и оставете да поври още около десет минути. Това е! Убедете се и сами колко лесно става тази рибена чорба, пригответе я за Никулден!

Добър апетит!Цял живот сте чистили рибата погрешно! Вижте този уникален метод, който ще направи Никулден още по-любим (ВИДЕО)Чистенето на риба било за Никулден, било за някой друг празник или в обикновен делник винаги е било …Dec 5 2016skafeto.com