капама

Няма по-богато ястие от неповторимата капама. Тази традиционна гозба неслучайно има реномето на царицата на зимната трапеза. И наистина – в нея има толкова видове месо, толкова е богата на различни вкусове и аромати.

Капамата е ястие типично за пиринския край, като най-популярният вариант е Банската капама, която се приготвя в Банско. Естествено, има още много вариации на това ястие, във всяка къщо то може да бъде приготвяно по различен начин. При всички положения обаче има няколко задължителни правила – капамата трябва да съдържа кисело зеле, няколко вида месо и ориз.

Ето и необходимите продукти:
✔️ свинско месо – 500 грама,
✔️ телешко месо – 500 грама,
✔️ сурова наденица – 500 грама,
✔️ пилешко месо – 1 пиле,
✔️ сланина – 200 грама,
✔️ кисело зеле – 1 зелка,
✔️ ориз – 1 1/2 чаена чаша,
✔️ червено цвекло – 1 средна глава,
✔️ червено вино – 1 чаена чаша,
✔️ зелев сок – 1 чаена чаша,
✔️ дафинов лист – 10 листа,
✔️ червен пипер – 2 чаени лъжици,
✔️ кимион – 1 чаена лъжица,
✔️ сол и черен пипер – на вкус.Чомлекът е гордостта на пиринския край и стои редом до капамата! Приготвя се много лесно, получава се зашеметяваща вкусотияЧували ли сте за ястието чомлек? Тази традиционна гозба за националната ни кухня идва от пиринския к…Dec 10 2017skafeto.com

Подготовка на продуктите за капама

Започнете с подготовката на продуктите, оставете външните шест – седем листа на зелката цели, а останалото зеле нарежете на много ситно.

Измийте хубаво ориза с няколко води и го отцедете го. Обелете червеното цвекло, измийте го и го нарежете на малки кубчета. Месото нарязвате на едри парчета, например малки пържоли, а пилето разрязвате на две. Ако ползвате домашно пиле може да го направите и на 4 части. Осолявате и поръсвате месото с малко черен пипер.

Сланината нарязвате на тънки ивици. На дъното на голям глинен гювеч слагате 2-3 лентички сланина, а върху тях половината от останалите цели зелеви листа. Отгоре слагате ред ситно нарязано кисело зеле, ½ от кубчетата червено цвекло, ½ от ориза и поръсвате с половината от подправките. Нареждате няколко лентички сланина, ½ от месото и ½ от суровата наденица, а в средата и ½ пиле.

Отгоре отново редите всички останали съставки на пластове, като не пропускате и да добавяте от подправките. Накрая загърнете всичко с останалите цели листа кисело зеле. Заливате с червеното вино и 1 чаена чаша зелев сок.

Глиненият гювеч слагате задължително в студена фурна, за да не се спука! След като гювечът е вече във фурната я пускате на високи градуси, докато заври, след това намалявате фурната на 160 градуса и оставяте на се пече около 5 часа. Когато ястието е готово е най-добре да изсипете гювеча в голяма тава. Така във всяка порция ще има от абсолютно всеки компонент на капамата. Това е нашата рецепта за капама!

Добър апетит!Направих зелеви сарми в гювеч по тази рецепта и ги сервирах. Гювечът остана празен за секунди, а всички искаха ощеВ момента сме в сезона на киселото зеле. От него могат да се правят редица вкусотии, сред които капа…Dec 16 2017skafeto.com

loading...