салата оливие

Руската салата си я знаем всички! Тя си е абсолютно задължителен елемент от менюто за зимните дни. Всички знаем също, че всъщност руската салата, която приготвяме традиционно е вариация на салата, която в Русия се нарича салата Оливие. Руската салата Оливие е доста по-богата от нашата традиционна руска салата, приготвя се с месо, а не с шунка, но е точно толкова подходяща за мезе на водка или ракия.

Ето и какви продукти са ви необходими:
✔️ картофи – 5 броя, средно големи,
✔️ месо – 300 грама, телешко или пилешко,
✔️ яйца – 3 броя,
✔️ моркови – 3 броя,
✔️ грах – 1 чаена чаша,
✔️ кисели краставички – 5 броя,
✔️ лимон – половинка,
✔️ пресен лук – 1 стрък,
✔️ черен пипер – 1/2 чаена лъжица,
✔️ майонеза – 200 грама.

Първата стъпка от рецептата за салата Оливие е изборът и подготовката на месото. Най-добре е да се ползва телешко месо, но може да го замените успешно и с пилешко. Месото трябва да е добре сварено или задушено предварително. Подготвеното месо накъсайте на ситно. Всички продукти трябва да са нарязани на ситно.

Картофите сварете добре, обелете ги и ги нарежете на кубчета. Ползвайте грах от консерва, отцедете го от водата и го добавете в купата. Морковите е най-добре да са кисели, но ако нямате моркови от туршия под ръка, то почистете и сварете морковите, след което ги нарежете на дребни кубчета и също ги изсипете в купата. Яйцата трябва да са твърдо сварени и нарязани на кубчета.

Нарежете лука на ситно и го добавете към останалите съставки. След като всички продукти са вече нарязани и са в купата, добавете ½ чаена лъжица сол, черния пипер и сока на лимона и разбъркайте добре, за да се овкусят. Накрая добавете и майонезата, разбъркайте добре и оставете салата Оливие да престои поне час-два преди сервиране, за да се овкуси добре. Това е!

Добър апетит!
Ако лятото беше салата, то щеше да изглежда точно като тазиАко лятото беше салата, то щеше да изглежда като…   „Репортер: Какво Ви мотивира и впечатлява кат…Jul 6 2019skafeto.com

 

loading...