Крейг Тайли

След крайните мнения „за“ или „против“ Новак Джокович в смелото му начинание да влезе в Австралия без нужната ваксинация, и след като беше депортиран, в страната посочиха с пръст главния виновник звездата да се реши на тази авантюра срещу правилата. Това е Крейг Тайли, шефът на турнира Australian Open, който започна вчера без 9-кратния си шампион, пише сайтът Защото.

Според австралийските медии Крейг Тайли е под натиск да си подаде оставката след шумния световен скандал с №1 в тениса.

Джокович дойде в Австралия преди близо две седмици с увереността, че ще може да играе в първия турнир от Големия шлем за годината с медицинско освобождаване, дадено му заради заразяване с коронавирус през последните шест месеца.

Но положителният му резултат от теста през декември не беше счетен за достатъчен и след две съдебни битки в рамките на седмица в неделя той хвана самолета от Мелбърн към Белград през Дубай.

През цялото това време се разменяха обвинения – че Джокович трябва да поеме отговорността за това, че не е бил ваксиниран, или че федералното правителство прекалено грубо се е отнесло към звездата за собствена политическа изгода.

Сега, обаче на мушката е вече „Тенис Австралия“ (TA), като към Тайли се насочват въпроси за ролята му да даде достатъчно уверения и гаранции, за да накара Джокович да дойде в Австралия. След като две независими медицински комисии – назначени от TA и правителството на Виктория – приеха, че Джокович изпълнява изискванията за влизане с освобождаване от ваксинация, Тайли и сърбинът смятаха, че всичко е уредено.

Но Тайли трябваше най-добре да знае, че федералното правителство контролира строго границите и никога не е подписвало нищо, така че когато Джокович кацна в Мелбърн, му беше отказано влизане.

Сега бяха извадени и писма от министъра на здравеопазването Грег Хънт до „Тенис Австралия“ още през ноември, които ясно обясняват, че заразяване с Covid през последните шест месеца не е основателна причина за получаване на медицинско освобождаване. Въпреки тях, Тайли и управителния орган на спорта продължиха напред с плана си да докарат Джокович като главна атракция на турнира.

Грег Хънт повтори позицията си в понеделник сутринта, казвайки, че освобождаването на Джокович „не е валидно“.

„Правилата са много ясни. Хората могат да влязат, ако са ваксинирани или ако имат медицинско освобождаване. Той не е имал това… Предишна инфекция не е валидно медицинско изключение“, обясни Хънт.

Може би най-ужасяващата за Тайли оценка на ситуацията даде канадската тенис звезда Васек Поспишил в неделя вечер. Поспишил, който заедно с Джокович помогна за създаването на Асоциацията на професионалните тенисисти (PTPA) през 2020 г., каза, че приятелят му би се радвал да остане вкъщи, ако му беше ясно, че не отговаря на критериите за медицинско освобождаване.

„Новак никога нямаше да отиде в Австралия, ако правителството не беше получило (нужното) изключение да влезе в страната (което той получи; оттук и първоначалното решение на съдия Кели).

Той щеше да пропусне Откритото първенство на Австралия и да си е вкъщи със семейството си и никой нямаше да говори за тази каша. Тук имаше политически дневен ред с предстоящите избори, който не би могъл да бъде по-очевиден. Това не е негова вина. Той не си пробиваше път насила и не „създаваше свои собствени правила“; той беше готов да остане вкъщи“, написа Поспишил в Туитър.

Сърбинът би трябвало да предположи, че пристигането му ще предизвика драма и така или иначе да остане вкъщи, но Поспишил дава да се разбере, че би се държал настрана, ако му даде индикация, че ще има проблеми на границата.

Въпреки че Поспишил твърди, че Джокович е използван като политическа пешка, коментарите му хвърлят светлина върху участието на Тайли и ТА в тази каша. Федералното правителство никога не е казвало, че ще допусне Джокович, но Тайли е заложил на това и вероятно е дал уверения на световния номер 1, че ще бъде окей.

Джокович и Тайли са близки – тенисистът все пак спечели девет титли на Australian Open – и е трудно да си предположи, че той въобще щеше да се качи на самолет, ако шефът на „Тенис Австралия“ не му беше вдигнал палци.

Тайли каза, че по-рано е получил „противоречива информация“ за непрекъснато развиващата се ситуация и Министерството на вътрешните работи отхвърли молбите за проверка на заявленията на неваксинирани играчи, преди да се качат на самолети, за да пристигнат в Австралия.

Стенограмата от интервюто на Джокович със служители на Граничните сили, когато първоначално е бил задържан на летище „Туламарин“ в Мелбърн, показва, че той е бил шокиран да научи на място, че визата му може да бъде анулирана. Джокович многократно уверява, че му е било дадено всичко да пристигне от „Тенис Австралия“ и правителството на щата Виктория, заявявайки, че имал документите, за да го докаже, и че е попълнил всичко, което е бил помолен. Но се оказа, че не беше достатъчно.

Сега дойде ред на Тайли да бъде сочен с прост. Бившият професионалист Джейми Хамптън туитира: „Всички знаеха убежденията и отношението на Джокович относно ваксината, но TA и Тайли казаха: „Добре, как можем да направим това да се случи? „Тенис Австралия“ и Тайли са помагачи и подбудители. Те носят „значителна“ отговорност и това се пренебрегва, защото федералните играеха, за да спечелят по политически причини и следователно те изглеждат като злодеите.“

Британският спортен журналист Крис Джоунс добави в Туитър: „Новак Джокович има група за подкрепа, която да му гарантира, че може да се концентрира върху тениса. Това, което не могат да направят, е да го предпазят от самите тях. Никой играч не е по-голям от спорта – нещо, което Крейг Тайли не признава.“

Телевизионният водещ Тони Харис бе още по-категоричен, като каза, че „Тайли трябваше да е в самолета с Джокович“.

Журналистът Крейг Плат добави в Туитър: „При цялата омраза, насочена към Новак Джокович, забравените злодеи тук са Крейг Тайли и „Тенис Австралия“, които започнаха да търсят вратички преди месеци в полза на един човек.

Американският тенис репортер Кристофър Клери прецени ситуацията в неделя сутринта, преди Джокович да бъде официално изгонен от страната. „Крейг (Тайли) трябва да излезе и да даде задълбочен отчет и цялата времева линия тук и как са направени нещата.“

Джорджина Робинсън от Offsiders препоръча: „Той (Тайли) определено трябва да се погледне добре в огледалото. Той беше изключително успешен директор на Australian Open – това е заради усилията на Крейг Тайли, но това е огромен гаф. Но не само Тайли. Мисля, че е правилно да се вземе предвид и борда на Tennis Australia… Крейг Тайли не би направил нито едно обаждане, без да се консултира с борда си и без да има пълната подкрепа на своя борд.“

Виж още:Франция преди 10 дни: Ноле, чакаме те! Франция днес: Джокович може да не играе на Ролан ГаросТенисист №1 в света Новак Джокович почти сигурно няма да участва и във втория за годината турнир от …Jan 17 2022skafeto.com

Нешка Робева: Джокович е заложник на просташки политически игричкиНешка Робева защити най-обсъждания спортист от началото на годината – тенисиста Новак Джокович, пише…Jan 17 2022skafeto.com

Нов удар за Ноле! Джокович плаща 500 000 долара разноски по изгубеното делоНовак Джокович трябва да отдели 500 000 долара, за да плати разходите по загубеното днес дело, преда…Jan 16 2022skafeto.com


loading...