Михайлов

Скандалът „Досиетата Пандора“ засегна и българския футбол и има реална възможност новопоявили се информации да нанесат удар по нагласата на президента на БФС Борислав Михайлов да управлява за пети пореден мандат. Предсрочният конгрес на БФС ще се проведе във вторник, но дни преди форума сайтът за разследваща журналистика bird.bg изнесе смущаващи документи.

Вчера се появи писмо на бившия президент на УЕФА Мишел Платини от 2013 г., в което с рязък тон се пита какво се случва със строителството на базата на националния отбор, което се бави. Още повече, че вече има преведени средства от европейската футболна асоциация. „Има риск проектът да бъде обявен за невалиден“, завършва писмото.

Както е известно, базата на БФС бе открита официално чак през ноември 2016 г., като президент на УЕФА вече не бе Платини. На церемонията присъства наследника му на поста Александър Чеферин.

Днес обаче последва нова серия документи, които вече бяха по-смущаващи от въпросното подканяне от страна на Платини. Става въпрос за писмо до УЕФА, в което се иска финансиране за закупуване на автобус на националния отбор. От представителят на европейската централа Андреас Кун обаче счита, че цената от 500 000 швейц. франка е твърде висока и отказва. Същият този Кун прави и друг отказ на предложение на Михайлов през април 2005 г. (б.ред. – тогава настоящият шеф на БФС още е вицепрезидент на Иван Славков, но се занимава активно с програми, свързани с финансиране от УЕФА). Става ясно, че от БФС са предложили да изградят 30 терена по програмата „Хеттрик“ на стойност 900 000 франка. При това дейността ще се извърши от офшорни компании. Кун обяснява, че цената отново е висока, като посочва, че в Румъния и Турция 40 игрища са построени за 1 млн. франка. В добавка идва притеснението от предложените офшорни компании, които не са известни на УЕФА. Посочва се, че ще бъде следено внимателно за процедурата по търга и фактурите по проекта.

Към момента обаче настроението в БФС е, че настоящото ръководство няма да има проблем да спечели доверието на делегатите на конгреса. Изрази го членът на Изпълкома Йордан Лечков. „Не, Бербатов категорично няма да спечели. Не! Убеден съм. Знам настройката на хората. Промяната не става с посочване на грешките. В последните дни и месеци получаваме незаслужени упреци. Работим целогодишно и хората ще си дадат оценката на 12 октомври“, коментира Лечков при завръщането на националния отбор от Литва, където бе записана срамна загуба с 1:3.

По БНТ пък вицепрезидентът на футболния съюз Емил Костадинов посочи, че единствено настоящата управа имала предизборна програма (б.ред. – нещо, което не отговаря на истината, тъй като екипът на Бербатов публикува своята на предизборния си сайт). Костадинов стана и поредният, хвърлил прах в очите, че програмата 2018-2022 е изпълнена. Това обаче не отговаря напълно на истината, твърди Сега.

„Най-голямата ни грешка е, че предоставяхме информация какво сме направили, а сме направили много. Например създадохме скаутско звено с двама треньори с лиценз „Про“, които наблюдават деца до 13 години, най-вече от аматьорски клубове. Организираме и ежемесечни четиридневни лагери. Догодина смятаме да създадем Академия за детско-юношески футбол към БФС“, каза още Костадинов в предаването „Арена Спорт“.

Още от Спорт


loading...