Световният рекорд на Стефка Костадинова

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Днешната дата е паметна в историята на българския спорт – преди 35 години великата ни лекоатлетка Стефка Костадинова постави световен рекорд в скока на височина от 209 см. Този рекорд още не е подобрен, пише Обекти.бг.

Стефка стига до рекорда в Рим с 9 успешни скока. След като преодолява без проблеми квалификациите със 191 см, във финала Стефка прави общо 13 опита, от тях 9 са успешни:
185 – от 1 опит
189 – от 1 опит
193 – от 1 опит
196 – от 1 опит
199 – от 1 опит
202 – от 1 опит (тук отпада Сузане Байер и остава с бронз със 199 см)
204 – от 3 опит
206 – от 2 опит
208 – пропуска (тук се предава и Тамара Бикова, като остава със сребро с 204 см)
209 – от 2 опит, който и до днес е световен рекорд на скок височина за жени

Ето какво казва Стефка Костадинова по повод годишнината от рекорда: „Тези 209 см станаха през годините нещо като мой запазен знак, нещо като емблема, която стои като доказателство за човешките възможности. Но световният рекорд не е само мой. Той е на България. Този рекорд, а и всичките ми други рекорди и успехи станаха факт благодарение на хората край мен, на моя екип, на треньори, доктори, на ръководители и на държавата, инвестирала в спорта. Благодаря на Ники Петров, с когото още сме световен тандем. Той ме възпита като спортист, жена и човек. Благодаря на клуб „Тракия”, на спортното училище в Пловдив и на атлетическата ни федерация. И нещо много важно – това постижение е и благодарение на останалите много силни българки в дисциплината. Българската школа роди такава конкуренция, която помиташе рекордите.

Тогава, на Олимпийския стадион в Рим не съм мислила за това колко време ще удържат тези 209 см…

Емоцията беше толкова силна. Много атлетки след това опитваха да подобрят рекорда – някои бяха много близо, аз самата също опитвах десетки пъти. И сега, когато отново отбелязваме годишнината, пожелавам на всеки да намери своя личен път към върха“, казва още Костадинова.

Световният рекорд на Стефка Костадинова удържа във времето не само на многобройните атаки от стотици елитни състезателки в сектора на скок височина. Този знаменит маркер в историята на спорта удържа и на многото желания и посегателства на знайни и незнайни „специалисти“ да отнемат нещо, което принадлежи като богатство не само на България и на самата Стефка Костадинова, а на цялото човечество в стремежа му за доказване на необятните хоризонти на своите възможности

Стефка Костадинова е родена на 25 март 1965 г. в Пловдив. Кариерата си започва с гимнастика и плуване. Учи в Средно спортно училище „Васил Левски“ в град Пловдив. В 7-ми клас вече е „майстор на спорта“, а в 10-и клас скача 190 см. Първият си скок над 2 метра прави на 25 август 1984 г. в София. След спортното училище, завършва спортен педагогически профил в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.

На 30 август 1987 г. на Световното първенство по лека атлетика в Рим, Италия, Стефка Костадинова поставя ненадминатите и до днес 209 см. Без да трепне от колосалния шум по трибуните заради рекорда на Бен Джонсън на 100 м, отбелязан преди минути, Костадинова подобри с 1 см собствения си световен рекорд. И до днес това постижение остава мираж за останалите атлетки.

Музеят на олимпийското движение в Лозана пък отбелязва рекорда, като и до днес на входа има летва с постижението на Костадинова и това на Хавиер Сотомайор при мъжете от 245 см.

Виж още:Стефка Костадинова жени сина си НиколайОлимпийската ни легенда Стефка Костадинова готви сватба за сина си. Шефката на БОК много скоро щяла …Nov 10 2019skafeto.com

Стефка Костадинова с голямо признание в КатарСтефка Костадинова грейна на снимка в един от големите молове на Доха, Катар, който се намира точно …Sep 28 2019skafeto.com