Стефка Костадинова

Председателят на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова започва да води дела срещу шведския журналист Патрик Еквал, който я обвини, че е използвала допинг, за да скочи 209 см. Аз сега започвам дела срещу него. Той се извини, но „казана дума, хвърлен камък“, посочи Костадинова пред Нова тв.

Рекордът от 209 сантиметра на българската атлетка в скока на височина от 1987 г., регистриран на състезание в Рим, до ден днешен не е подобрен.

„Може би още не се е родил човек, който да подобри рекорда. Макар че летният рекорд , моят, е 2.09 м, а зимният рекорд от 2.08 м е на една прекрасна скачачка, талантлива шведка, така че разликата е само 1 см, не е никаква разлика. Може би такъв рекорд се прави с много силна конкуренция, както при мен, когато си притиснат в ъгъла и си длъжен да дадеш максимума“, коментира Костадинова.

Шефката на БОК разказа за приятелството си със Слави Трифонов, което датира от 1998г. „Но откакто стана политик, аз не съм го тормозила“, уточни олимпийската шампионка.

„Когато бях спортистка не ми е липсвал семейния уют по време на празниците, но впоследствие видях колко неща съм пропуснала“, каза още тя.

Сподели, че е гледала баба си Стефка как е подготвяла всичко необходимо за Великден, но не е наследила уменията ѝ, а приятели са я успокоявали, че може да има много жени, които готвят, но са малко тези, които могат да скочат 209 см.

Костадинова подчерта, че успехите в спорта, резултати и рекорди дължи на всички хора, които са я подкрепяли още от спортното училище „Васил Левски“ в Пловдив.

Стефка призна, че по време на пандемията, когато е имала повече свободно време и е било нужно да се стои вкъщи, е тренирала върху готвенето, чистено и стъпка постъпка нещата вървят в положителна посока.

През същия период председателят на БОК е отделяла повече време за четене на книги, гледане на филми.

„Двете години промениха целия свят, целия спорт, самите нас. Станах по-затворена, ограничих контактите си“, добави Стефка Костадинова.

Към всичко това се прибавя и ново хоби.

„Преди пет години си говорехме за къмпинг и каравана и решихме да видим какво е да почиваме така. Видяхме колко си по-свободен, по-спокоен. Попаднахме в едно общество на професионалисти във всяка област, с които се общува много приятно. Това ме върна в детството, когато всичко беше свободно“, споделя още Костадинова.

Виж още:На върха завинаги! 30 август преди 33 години – Стефка стигна небесата (ВИДЕО)Днешната дата е паметна в историята на българския спорт – преди 33 години великата ни лекоатлетка Ст…Aug 30 2020skafeto.com


loading...