https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Народните приказки винаги съдържат поука, която децата трябва да усвоят. Те имат възпитателен характер, затова и е толкова важно да ги разказваме на малките. И с оглед на това, че вчера беше Денят на детето, днес ви представяме една много поучителна приказка, в която главният герой е научен защо кражбата е грешна. Именно с такъв тип приказки и разкази децата се научават още в ранна възраст кое е правилно и кое – не. Ето какво гласи самата приказка:
“ Един ден синът на Хитър Петър рекъл на баща си:
— Тате, да видиш какво хубаво теле има нашият съсед! Хайде да го откраднем и да го заколим! Баща му се зачудил:
— Как така ще крадем бе, синко! Нали ще ни види съседът, като го крадем?
— Няма да ни види, тате — рекъл синът. — Аз съм намислил как да го открадна, та никой да не ме усети! Хитър Петър му казал:
— Ами ако ни види, когато го колим, или ни завари, когато го ядем?
Синът казал пак:
— Не бой се, тате, няма да ни види!Има ли някой от вас, който да не знае тази народна приказка?Народните приказки и мъдрости са неизменна част от българското народно творчество. Благодарение на т…Jan 5 2017skafeto.com

И колкото бащата да му приказвал и да го възпирал, не можал да го отклони от намерението му.
Тогава Хитър Петър отишъл при съседа си, разправил му каква е работата и му платил предварително телето.
А синът, без да знае нещо за това, откраднал телето, заклал го, одрал го и го сложил в пещта да се пече. Към обед принесъл печеното теле да ядат. Тогава бащата казал:
— Е, синко, било що било! Ама хайде сега да се претеглим, та да видим, като изядем телето, кой колко ще наддаде.
Синът се съгласил.
Претеглили се те и седнали да ядат. Но нали телето било голямо, яли го цели три дни. През всичкото време бащата си ядял спокойно и сладко. А синът, нали бил гузен, лапне един залък, па се надигне да гледа — дали няма да ги види съседът им, — глътне втори залък и пак подстане. Затова яденето само му пресядало.
Както и да е, изяли телето. Тогава бащата рекъл:
— Хайде сега, синко, отново да се премерим, та да видим колко сме наддали след това хубаво ядене.
Претеглил се Хитър Петър и видял, че бил наддал таман три кила. Премерил се синът, гледа — бил отслабнал с цели три кила!
И казва на баща си:
— Бре, тате, каква е тази работа? Нали заедно ядохме, аз съм отслабнал, а пък ти си наддал! Хитър Петър се позасмял и казал:
— Така е, сине! Аз си ядох сладко от телето, че преди това отидох и го платих на съседа! И нито ми заклекваше, нито ми пресядаше, нито се задавях. А пък ти — нали яде крадено, — и ти заклекваше, и се задавяше, и на всяка хапка ти се струваше, че съседът ще те хване в кражба. Затова занапред знай и запомни, че хлебец и солчица са по-сладки от краденото теле!“
Из „Хитър Петър“, разкази за деца от Величко ВълчевВижте невероятната история на най-богатия българин за всички времена: Богатството не е за всяка уста лъжица…Историята на живота на Благодетеля на Копривщица прилича на приказка от “Хиляда и една нощ”. Той си …Mar 9 2017skafeto.com


loading...