Имала майка едно ми чедо

Българската народна песен е част от историята и от националното ни наследство. Песните в миналото са имали за цел не само да забавляват хората, напротив. Това е бил начинът да се разказват реални истории и по този начин да се предават на следващите поколения. Песента се е използвала за да се запази българското, да се запомнят подвизите на героите за свободата ни.

Нека си припомним знаменитото изпълнение на Валя Балканска на песента „Излел е Дельо хайдутин“ (ВИДЕО)Българската народна музика доказано е едно от най-големите ни национални богатства. Това се доказва …Dec 23 2016skafeto.com

Разбира се, има и песни, плод на творческото мислене, но дори и в тях се запазва линията на патриотизма. Песните са различни видове – има бързи и бавни, весели и балади. Много от народните ни песни възпяват красотата на българките и смелостта им. Другите възпяват храбростта и подвизите на българските юнаци, които са давали живота си в името на свободата ни. Затова е важно да помним тези песни и да знаем какво са преживяли прадедите ни.

В песента „Имала майка едно ми чедо“ се говори както за подвига на юнака Никола, така и за силата на майка му, която дарява на борбата за свобода единствената си рожба. Песента разкрива не само жертвите на юнаците, но и жертвите, които правят семействата им.

loading...