Обичаи и традиции

В неделя е Сирни Заговезни: Искаме прошка за греховете си, ето какви забрани влизат в сила

В неделя е Сирни Заговезни: Искаме прошка за греховете си, ето какви забрани влизат в сила

В неделя ще посрещнем големия християнски празник Сирни Заговезни. Той е наричан също така Прощална неделя, защото традициите повеляват младите да искат от по-възрастните прошка за греховете си през последната година. Сирни Заговезни винаги се отбелязва 7 седмици преди Великден и е празник на всеобщото опрощение.
На този ден Църквата призовава вярващите да пречистят душите си, да изпълнят с мир и любов сърцата си, за да посрещнат Възкръсналия Христос.
Традиционният поздрав на много места в страната за този ден е: „Простено – прости!“.
На този ден се припомнят Христовите думи: „Ако не простите на човеците съгрешенията им, и вашият небесен Отец няма да прости съгрешенията ви.“ Затова традицията изисква всеки да поиска прошка от хората около себе си – близки и познати – за огорченията и обидите, които волно или неволно им е причинил, както и сам да потърси в себе си сили да прости на тези, които са го наранили.Всички Големи Задушници през 2018 година по дати, какво се прави, какви ритуали се изпълняват и кого почитамеГолемите Задушници в Църковния календар са три. Това са Голямата Задушница, която се нарича още и Ме…Jan 2 2018skafeto.com

Вечерта на празника при родителите се събират семействата на техните синове, дъщери, внуци, за да заговяват от млечни храни.

За трапезата се приготвят баница със сирене, риба, варени яйца, варено жито и бяла халва с ядки.
На трапезата се извършва и обичаят хамкане: на червен конец се привързва и се спуска от тавана парче бяла халва или варено яйце. Най-възрастният мъж завърта конеца в кръг и всеки се стреми да хване яйцето (халвата) с уста. Който успее, ще бъде жив и здрав през цялата година.
Характерен за празника е обичаят Оратници, свързан със запалването на празнични огньове. Традицията повелява високите пламъци да бъдат прескачани, което според народните поверия носи здраве. В Североизточна България ритуалът е известен като Паликош.
По Заговезни има обичай и хората да се маскират. Традицията датира още от Средновековието и дори много преди това, но в България тя е разпространена само в някои краища. Маските трябва да прогонят злите духове, които бродят между хората. Карнавалът символизира победата на светлината над мрака, т.е. настъпването на пролетта и края на зимата.Георги Марков взриви политиката: Приятелю Бойко, на война с БСП! Нито прошка на Заговезни, нито подаръциМного остра атака към БСП предприе бившият конституционен съдия Георги Марков. Той определи проведен…Feb 5 2017skafeto.com

loading…


Copyright © 2016-2017 SKAFETO.COM Всички права запазени.

До горе
Препоръчано
Голяма трагедия с 39-годишна българка беше разкрита от полицията. Вече е ясно и името на…
error: Съдържанието е защитено!