света юлия

На 16 юли, Българската православна църква почита паметта на Света мъченица Юлия девица. Юлия е женски вариант на латинското име Юлий, което означава къдрокоса, с буйна къдрава коса. 16 юли се свързва и с името на император Гай Юлий Цезар. Латинското название „юлиус” определя и месеца като посветен на Юлий Цезар (101-44 г. пр. Хр.). Днес празнуват и съименниците на императора.

Света Юлия била родом от Картаген. Произхождала от бележит род. Родителите й били християни и й дали християнско възпитание.

Според легендата, Юлия е родена в Картаген и произхожда от знатно и християнско семейство. След като персийците покорили града, те отвлекли много хора. Юлия, въпреки че по това време била невръстна също била пленена. Купил я търговец от Сирия и той дълго време се опитвал да я откаже от вярата й, но Юлия не се отрекла от Христос.

Въпреки че живеело при безбожен господар, момичето твърдо се придържало към светата вяра в Христа, в която се родило, и към благочестивите християнски обичаи, които усвоило от най-ранна възраст – често се молело и постело.

Като станала девойка, Света Юлия старателно се пазела в чистота, живеела целомъдрено и в строго въздържание и служела вярно на своя господар, по думите на апостола в простота на сърцето не само за очи като човекоугодници, но като пред Божиите очи; тя изпълнявала с благоразумие всички възложени й работи, които не противоречали на Бога и на целомъдрения й живот, и никой не можел да я принуди да извърши нещо противно на това.

Имен ден празнуват: ЮЛА, ЮЛКА, ЮЛИ(Й), ЮЛИАН, ЮЛИАНА, ЮЛИТА, ЮЛИЯ, ЮЛИЯН, ЮЛИЯНА 


loading...