Черешова задушница

През тази година Черешова задушница се пада днес, на 15 юни, пише bizimi.com.

Ето какво се прави на този ден:

Православната църква извършва на този ден специално богослужение в памет на починалите християни. На този ден, чрез богослужението в църквата, измолваме прошка от Бога за нашите покойници. Живите се молят за отминалите от този свят, защото телесната смърт не прекъсва единството между вярващите.

В памет на покойниците, наред с молитвите, от нас се изискват и дела на благотворителност. „Милост за даване да имаш към всеки живеещ, но и умрелия не лишавай от милост“ – четем в Библията. Благотворителен характер имат и общите трапези, които вярващите правят на Черешова задушница.С тази молитва ще си намерите работа веднага: Супер мощна еСлед като прочетете тази молитва, в живота ви ще настъпят истински чудеса – прекрасни събития, които…Jun 8 2019skafeto.com

Черешова задушница – обичаи

Според народните вярвания, на Великден, Господ разпускал душите на умрелите и те слизали на земята, за да се разтъжат с близките си, а на Спасовден отново ги прибирал. В някои места до този ден не се ядат череши, чак когато празникът отмине, това вече е възможно. С това поверие е свързана Спасовденската-Черешова задушница.

По стар обичай жените ходят на гробища още призори или вечерта преди съботата. Почистват се гробовете, „преливат” се с вода и вино, палят се свещи… Подобно на Спасовден се оставят орехови листа по гробовете.

Орехът има посредническа роля. Той свързва земния и небесния свят. Приготвят се обредни хлябове, баници, варено жито, които се раздават за „Бог да прости”. Житото символизира възкресението, а хлябът – Исус Христос. Раздават се и череши – откъдето идва името на тази панахида.

На този ден своя имен ден отбелязват всички, които носят имената Августин, Витомир и Витан. Честит празник, бъдете здрави и носете имената си с гордост!Молитва на Свето Богоявление: Уникално мощнаПредставяме ви една силна молитва, която можете да казвате във всякакви моменти – на тъга, на радост…Jun 6 2019skafeto.com

loading...