Света Злата Мъгленска е българска и гръцка светица и великомъченица, живяла през 18 век по време на османското робство в България. Ражда се в бедно семейство в село Слатина (в превод на гръцки език Хриси), Мъгленско. Злата има още три сестри. Още от малка се проличава нейната рядка красота, смиреност, благочестивост и чистата, твърда и непоклатима вяра в Господ. Рядката хубост на девойката ѝ донася големи изпитания и става повод да понесе изпитания на велика мъченица.

Според житието на светицата млад турчин я издебва и отвлича. Поискал от нея да се отрече от вярата си и да се ожени за него. Тя не скланя дори пред молбите на близките си да се отрече от християнската вяра.

Турците дълго и безмилостно я изтезават, а след това я обесват и насичат тялото ѝ на късове. Пречистена в огъня на страданията, Злата Мъгленска предава душата си на Бога на 18 октомври 1795 година. Българската православна църква почитат паметта ѝ на 18 октомври всяка година.Цариградската патриаршия както и Гръцката православна църква, Сръбската, Руската, Македонската и други я честват на 13 октомври, както е записано в основния източник на житието ѝ „Нов мартирологий“ на преп. Никодим Светогорец.

На някои от иконите си Светицата е изографисана в народна носия.

Имен ден празнуват: ЗЛАТАН, ЗЛАТИ, ЗЛАТИН, ЗЛАТИЯ, ЗЛАТКО, ЗЛАТЬО, ЗЛАТИНА, ЗЛАТКА, ЗЛАТА, ЗЛАТАН, ЗЛАТАНА, ЗЛАТЕНА, ЗЛАТИЛ, ЗЛАТИЛА, ЗЛАТИН, ЗЛАТИНА, ЗЛАТИЦА, ЗЛАТКА, ЗЛАТКО, ЗЛАТОЗАР, ЗЛАТОЗАР, ЗЛАТОСЛАВ, ЗЛАТОМИР, ЗЛАТОЗАРА, ЗЛАТОМИР, ЗЛАТОМИРА, ЛУКА, ЛУКА, ЛУКАН, ЛУКАН, ЛУКРЕЦИЯ

Днес също така манастирът „Свети Лука“ край кюстендилското село Граница чества храмовия си празник. По традиция на този ден стотици хора от цялата страна се събират в Светата обител, за да почетат светеца покровител на художниците.

Ще бъде отслужена празнична литургия, а на миряните ще бъде раздаден курбан за здраве. Девическият манастир „Свети Лука“ датира от 10-11 век и е единствен в страната, който носи името на светеца.

 


loading...