богоявление йордановден

Днес се отбелязва празникът Богоявление, който е един от най-древните в Християнството. Първоначално е посветен на раждането на Исус Христос и съпътстващите го събития: Обрезание Господне и Поклонението на Влъхвите. Исторически празникът в различните християнски традиции е претърпял значителни промени (в частност, от него се е отделило Рождество Христово и днес различните християнски деноминации го празнуват различно.

В София сутринта в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ ще бъде отслужена Василиева света Литургия. В 10.00 часа патриарх Неофит ще отслужи Велик Богоявленски водосвет. След това в 11:00 часа на пл. „Свети Александър Невски“ президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев ще участва в ритуала за освещаване на бойните знамена и знамената светини на Българската армия. А изваждане на Светия кръст от водите на езерото „Дружба“ е запланувано за 13:00 часа.

До езерото в ж.к. „Дружба“ в присъствието на кмета на София Йорданка Фандъкова ще се проведе тържествен водосвет по случай празника Богоявление (Йордановден). След това ще бъде проведен ритуалът по изваждане на Светия кръст от водите на езерото.

Имен ден празнуват:
Банчо Бистра Богдан Богдана Богoлюб Богoлюбa Богомил
Божан Божана Божидар Божидара Божил Бончо
Борислав Борислава Боян Бояна Данка Данко Данчо
Йордан Йордана Йорданкa Найден Теодосий

loading...