Иван Рилски Рилският манастир сметка за ток

На 19 октомври Българската православна църква почита паметта на Преподобния Иван Рилски Чудотворец. По традиция на този ден много вярващи посещават Рилския манастир и свързаните с отшелника-светец места, като неговия гроб, намиращ се на около 4 км над Светата обител. Днешният празник се нарича Отчов ден.

Поради близостта при произнасяне обаче повечето хора му казват Очов ден, защото той се свързва с вярването, че Св. Иван Рилски имал чудотворната способност да лекува очни болести. На този ден се честват и денят на българския лекар, празникът на миньорите и на Софийската духовна семинария.

Свети Иван Рилски Чудотворец е български духовник, най-известният ни светец и отшелник, покровител на народа ни, патрон и основател на най-големия манастир в България – Рилския.

Чудо с немска туристка в Рилския манастир: Жената оцеляла след зловещо падане, явил й се Св. Иван РилскиНевиждано досега чудо се случило с германка, която оцеляла до гроба на свети Иван Рилски. Жената дош…Aug 24 2018skafeto.com

Роден е около 876 г. в село Скрино, Дупнишко. Умира на 18 август 946 г. на 70-годишна възраст. Приживе той избира трудния път на отшелничеството, отдавайки се на пост и молитва. Гробът на светеца е посещаван от стотици поклонници.

Първо те палят свещ в църквата, където все още стои саркофагът, съхранявал преди столетия мощите на Рилския отшелник. След това вярващите се провират през пещерата, в която е живял светецът. Ако успееш да преминеш през тесния проход, това означава, че нямаш грехове.


loading...