имен ден

Днес, в събота отбелязваме Задушница Месопустна или още Задушница преди Великия пост. Това е една от големите задушници, които православните християни отбелязват през годината. Тя е винаги в съботата преди Неделя Месопустна. Идеята е преди да започне великденският пост да си спомним и да отдадем почит на нашите близки, които вече не са сред нас.

Във всички храмове в страната ще бъдат отслужени заупокойни литургии.

На Задушница Месопустна християните трябва да занесат в храма, а след това и на гроба на роднините си, варено жито, хляб, вино и мед. Те са задължителни и имат своето символично значение. Житото и хлябът символизират вярата ни във възкресението на мъртвите. Виното напомня за пролятата за греховете ни кръв на Иисус Христос. Медът е знак за надеждата ни, че близките ни ще получат вечни блага в царството Божие.

Запалените свещи символизират неугасващият пламък на нашата вяра. Израз на вярата ни е и молитвата, затова да не я забравяме. Ако не си спомним друга молитва – поне да кажем „Господи, прости волните и неволни грехове на починалия наш близък (името на човека), и му дарувай вечен и блажен живот в Твоето небесно царство„.
Да не забравяме традициите! Ето как да си направите и днес петмез, с какъвто са се гощавали нашите бабиЕдно време нашите баби са имали страшно сладко в килера, което се вадело при много специални случаи.…Aug 23 2017skafeto.com

 

loading...