6 ноември е денят, посветен на Св. Павел Константинополски, Св. Клавдия и Преп. Лука Тавроменийски.
Имен ден на 6 ноември имат Павел, Павлина, Павлинка, Павлета, Павлин, Павла, Клавдия и Лука.
Павел – значение, произход и имен ден
От латински – значението може да се отъждестви с „малък“, „скромен“, „смирен“, „кротък“.
Св. Павел е архиепископ през 4-ти век. Той се изкачва на патриаршеския стол, но по това време в Православната църква властват различни ереси. Павел е свален и пратен на заточение от новия император Констаций. Там Божият служител е удушен от незнаен човек, но по всяка вероятност причината е свързана с религията.

Св. Павел Константинополски умира през 350 година, а 31 години по-късно мощите му са пренесен в столицата Цариград.
На 6 ноември се чества празника на чудотворната икона на Пресвета Богородица: „Всех скорбящих радост“
На 6 ноември, в неделя по Светоотеческия календар се чества деня за памет на чудоворната икона на Пресвета Богородица – „Всех скорбящих радост“ („Радост за всички скърбящи“). По този повод ви предлагаме кратка информация и галерия с изображения на тази прекрасна икона.
В Москва през 1688 г. се извършило първото чудо от една икона „Всех скорбящих радость“ над болната Евфимия, сестра на московския и всерусийски патриарх Йоаким. Храмът „Преображение Господне“ с чудотворната икона се намира на ул.“Ордынке“ в гр. Москва.

През 1688 г., по време на царуването в Русия на Иоан и Петър, родната сестра на патриарх Иоаким, Евтимия, живееща в Москва, страдала от дълбока от която се виждали вътрешностите й. Тя лежала на легло и дори нямала сили да се повдигне без помощ от други. Търпяла мъчителна болка, която често я довеждала до загубване на съзнание. Нещастната болна единствено се укрепявала духом с молитва и въпреки наглед безнадеждното си положение, твърдо се надявала да получи облекчение. И действително, тази вяра спасила болната.
Икона на Пресв. Богородица Всех скорбящих радость.Зловеща поличба. Икона на Богородица предрекла смъртта на Петър ХристовНа 8 януари в столицата бе убит Петър Христов. Убийството бе извършено от близък изоставен строеж. Н…Jan 14 2018skafeto.com

Веднъж Евтимия се събудила рано на сутринта, дълго и усърдно се молела с Иисусовата молитва, а след това с помощта на тези, които се грижели за нея, се повдигнала малко на постелята и със сълзи се обърнала към Небесната Царица:
– О, Всемилостива Владичице моя, Богородице! – казвала тя в молитвата си. – Чуй мен, немощната и ме помилвай в скръбта ми, защото вече съм на смъртно легло. Целият свят има Теб за Закрилница и всички приемат Твоите неоскъдняващи милости, само аз единствена съм лишена от тази Твоя благодат и, разбира се, получавам достойно наказание за моите безмерни беззакония и грехове. Но Ти, Всемилосърдна Дево, не с ярост, нито с гняв ме наказвай, но погледни добросърдечно на тази моя тежка немощ и ме помилвай!

Дълго и усърдно се молила болната и Пресветата Владичица изпълнила прошението и. По време на молитвата си Евтимия чула глас:
– Евтимия! Ти така дълго страдаш. Защо не прибягваш към Целителката на всички?
– А къде бих могла да намеря такава целителка? – с изумление отвърнала Евтимия.
– В храм, а на Преображението на Моя Син – отвърнал невидимият глас – е Моят образ, наричан „Радост на всички скърбящи“. Той стои от лявата страна, където обикновено застават жените. Повикай свещеника на църквата заедно с този образ, и когато той отслужи молебен с водосвет, ти ще получиш изцеление от своята болест. А когато оздравееш, не забравяй Моето милосърдие към теб и разказвай за него на другите – за прослава на Моя Син Иисус Христос и на Моето име.
При тези думи Евтимия видяла сякаш дяконски орар, разгърнат пред нея и сочещ и храма „Преображение Господне“. След това, тя узнала от близките си, че действително в тази църква има икона на Божията Майка „Радост на всички скърбящи“. Тогава помолила да я донесат при нея в дома и и да бъде отслужен молебен. Скоро молбата и била изпълнена и след усърдна молитва пред св. икона Евтимия оздравяла.

Затова на този ден е установен празникът на иконата. Има и акатист за иконата. В чест на тази икона са издигнати храмове и манастири. През XIX век в Москва издигнали храм „Всех скорбящих радост“. В него била положена иконата, богато украсена с венец от скъпоценни камъни, бисери и елмази.
„Като се избавихме от вечната смърт чрез благодатта на родения от Тебе Христос, наш Бог и чрез Твоето Майчинско пред Него ходатайство ние, Твоите раби, благодарствени и победни песни пеем на Тебе, победоносния вожд. Като имаш непобедима сила, освободи от всякакви беди и скръбни обстоятелства нас, пеещите: Радвай се, благодатна Богородице Дево, Радост на всички скърбящи.“(акатист)
В памет на това чудотворно изцеление (станало на 24 октомври = 6 ноември) е установен празникът в чест на св. икона на Божията Майка „Радост на всички скърбящи“, на 24 октомври.

И от това време, както свидетелства съставителят на сказанието за първото чудо от св. икона, „онези, които идват с вяра, приемат неоскъдняващо изцеление: слепите проглеждат, немите проговарят, глухите започват да чуват, разслабените закрепват и онеправданите получават закрила, бесноватите приемат здрав разум, неплодните жени се освобождават от неплодството, кърмачетата и децата получават здраве. Чрез осеняване с този чудотворен образ се премахват всякакви недъзи – различни очни болести, страхования и различни привидения – и хората получават помощ във всички свои скърби. Затова този свят образ справедливо е наречен „Радост на всички скърбящи“.
Какво утешение има още в самото име на тази икона! То укрепява вярата в Света Богородица като дивна застъпница, която е навсякъде,където се чуват стоновете на страдащи хора. Тя изтрива сълзите на плачещите и в страданието дава минути на утеха и небесна радост.


loading...