имен ден

Днес (6 март) имен ден празнуват Красимир, Красен и Красимира. На славянски името им значи „койтo краси cвeта“ и е отражение на човешкия копнеж по спокоен и уютен живот, изпълнен с мир, хармония и красота. И родителите, които кръщават с тези имена децата си, ги орисват да бъдат красиви и мирни, да радват дома им и да украсяват живота им.
На този ден православната църква почита 42 свети мъченици в Амория. През 840 година град Амория е превзет от мохамеданите. По-голямата част от жителите и войниците, които защищавали града, били избити или отведени в робство. А това се случило, защото измежду християните се намерил предател, който показал на мохамеданите уязвимо място на крепостната градска стена. За възмездие победителят заповядал да бъдат затворени в тъмницата главните военачалници – 42 души. В този ден църквата почита паметта на всички смели мъже, войници и верни служители на Христа.Уникална молитва от митрополит Филарет МосковскиМолитвата може да бъде форма на религиозна практика, може да бъде индивидуална или колективна и да с…Mar 4 2019skafeto.com

Предстояло им тежко изпитание. Напразно император Теофил предлагал за тях богат откуп. Победителят отхвърлил всякакъв откуп: той искал най-вече да принуди християните да се отрекат от вярата си и за тази цел употребил всички средства. В мрачната тъмница на пленниците постоянно дохождали пратеници от мохамеданския началник, за да ги убеждават да признаят Мохамед. Врагът действал ту чрез заплаха и строгост, ту чрез ласкави думи и обещания. Но християните, понасяйки жестокото изпитание, все повече и повече духом.
Те търсели сила и утеха в постоянната молитва, благодарели на Бога, Който им пратил страдания и чрез това им посочил средство да загладят прегрешенията на предишния си живот. Те всички радостно и спокойно очаквали смъртта, за да се съединят с Иисуса Христа и да придобият вечните блага на бъдещия по-добър живот. Военачалниците-християни били осъдени на смърт и посечени с меч.
Ето защо, в този ден, църквата почита паметта на всички 42-ма велики мъже.Молитва към Господ, която помага в трудни моментиМолитвите са много силни думи, които ни помагат в трудни моменти или пък просто ни помагат да бъдем …Feb 28 2019skafeto.com


loading...