имен ден

На 7 юни Българската православна църква почита паметта на Света мъченица Валерия. Имен ден празнуват Валери, Валерия, пише frognews.bg.

Историята предава, че Света Валерия е родена в Палестина, във времето, когато все още се почитали идолите. Светицата заедно с приятелките ѝ Мария и Кириакия решават да се отрекат от фалшивите идоли и да се опълчат срещу езическите ритуали и жертвоприношения. Така младите жени се оттеглят в малка къща извън града, където постели и се молели на Бог да унищожи идолите и да утвърди принципите на християнството.

За отказа си да се кланят на идолите обаче, разбрал управителят на града, който искал да ги принуди да се отрекат от Христос. Но Валерия, Мария и Кириакия отказали да се подчинят и били екзекутирани.

На днешния ден църквата почита и Св. Теодот.Две уникални молитви на Джоузеф МърфиДнес сме решили да ви представим едни малко по-различни молитви от тези, които по принцип познаваме …Jun 2 2019skafeto.com

Той живял в Анкира, днешна Анкара, по времето на император Диоклетиан. Тайно изповядвал християнски религиозни убеждения, скришом прибирал телата на убитите християни и ги погребвал. Когато управителят разбрал, че свети Теодот извадил телата на седемте девойки-мъченички, удавени по негова заповед,, той хвърлил светеца в тъмница, подложил го на зверски мъчения и го умъртвил чрез посичане с меч.

Свети Теодот в месецословите е почитан два пъти – на 18 май, когато са пострадали седемте девойки и на 07 юни, когато е денят на неговата смърт. В месецословите и минеите е назован като свети свещеномъченик Теодот, епископ анкирски.

Честит празник на всички именици! Бъдете здрави, носете имената си с гордост и високо вдигната глава и разбира се, не забравяйте да почерпите и не пропускайте факта, че на имен ден не се кани. Вероятността да ви навестят гости е много голяма!Растящ камък в Горни Богоров превръща молитви в реалностОтец Антим, който служи в параклиса „Свети Георги Победоносец“ в Горни Богоров е категоричен, че в н…Jun 5 2019skafeto.com


loading...