Плачеща икона на св. Ефрем Нови Чудотворец пристига за първи път в България!
Светинята идва заедно с частица от мощите на светията. Днес те ще бъдат изложени на поклонение през целия ден за благословение на вярващите в храм „Свети Николай“ във Враца, съобщава вестник „България днес“. В 16,30 часа пред иконата с мощите на свети Ефрем Нови ще бъде отслужен молебен за здраве и душевно спасение на християните от Негово Високопросвещенство Врачанския митрополит Григорий.
Утре – Атанасовден, се очаква светото изображение да твори чудеса в пернишкия храм „Свети Иван Рилски“. Там отново ще бъде изложена през целия ден.Любимата икона на Ванга прави чудеса като я погледнете! Вижте я (СНИМКА)Чудотворна икона се намира на съхранение в Роженския манастир. Това е иконата на Богородица Портаити…Nov 29 2018skafeto.com

Ефрем Нови е наричан светец светкавица, защото прави чудеса още при изричането на молитвите и хората се изцеляват веднага. Делата му са особено популярни в Гърция и Румъния. Миряните считат, че светията помага за страшни болести като рак, психични разстройства, сърдечни заболявания и други.
Свети Ефрем е роден в Трикала през 1384 г. 14-годишен бяга оттам, за да не го направят мюсюлманин турските орди, и се озовава пред портите на манастира „Благовещение“ в днешния град Неа Макри. 27 години живее в името Господне. Въпреки всичко турците го хващат.
Те го измъчват цели осем месеца и половина, използвайки всякакви варварски прийоми за изтезание.
След като го бият и унижават, го закачат надолу с главата на старо черничево дърво край манастира.

След това забиват в корема му дебел запален кол и заковават светията с остри пирони за черницата. Там Ефрем предава духа си на Бога. Това става на 5 май 1426 г., когато блажената душа прелетява и се преселва в Божиите ръце. Пет века по-късно свети Ефрем се открива чрез съновидение, казвайки: „Родих се на 14 септември – деня на Кръста. На този ден започнаха и мъченията ми. Починах 42-годишен“.
Мощите му са открити от монахиня Макария след 524 години забвение. Паметта не свети Ефрем се почита на 5 май – датата на кончината му.
Мироточи цяла седмица
Икона на свети Ефрем Нови беше заснета в храм в Молдова да мироточи цяла седмица. На видео, заснето от свещеник в църквата, се вижда как светото изображение „плаче“, а мирото се събира в поставени под нея съдове.Днес честваме празника на чудотворна икона: За имен ден черпят тези прекрасни имена6 ноември е денят, посветен на Св. Павел Константинополски, Св. Клавдия и Преп. Лука Тавроменийски.
Nov 6 2018skafeto.com


loading...