Днес е Денят на българския художник. Отбелязва се в деня на църковния празник Св.Пимен Зографски – 3 ноември. За покровител на българските художници е обявен през ноември 1993 г. по идея на сдружението за възраждане на Софийското Светогорие (манастирите около столицата) “Св. Пимен Зографски”. Празнува се от художниците иконописци и реставратори.

Православната църква е обявила Пимен Зограф за светец и чества паметта му на 3 ноември. Според легендата, рожденото му име е Павел и след като разпродал имуществото си и се е замонашил на Атон.

Там е получил името Пимен но когато станал 55-годишен Св. Георги му се явява и му поръчва да се върне при народа си като духовен водач.

Почитаме Св. Пимен Зографски - Ден на българския художник
Сеславски манастир с отпечатъка на Св. Пимен Зографски

Години наред Св. Пимен обикаля българските земи, проповядва, строи и обновява храмове и манастири, като ги украсява със стенописи. Посетил е София, околности, след това дълго време работи из Южна България и Бачковския манастир. Дейността му обхваща и Северна България, където е посетил много градове: Видин, Силистра и др.

Почитаме Св. Пимен Зографски - Ден на българския художник

С името му се свързват около 300 черкви и 15 манастира, повечето от които е изографисал сам. Сред тях са Черепишкият, Сеславският, Смиловският и Суходолският манастир.

Почитаме Св. Пимен Зографски - Ден на българския художник

Мощите му са пренесени в Суходолския манастир (някога се е намирал във Видинската епархия, днес – в Княжевацка околия, Сърбия.


loading...