Свети Дометий

Свети Дометий се родил в Персия като езичник във времето на Константин Велики. Като малък той се запознал с Христовата вяра, оставил езичеството и се покръстил. Толкова много той обикнал истинската вяра, че напуснал всичко светско и станал монах в един манастир до гр. Низибия.

След като поживял тук известно време, той пожелал да се отдаде на безмълвен живот. Затова напуснал манастира и отишъл в една пуста планина, където се настанил в пещера. Чрез пост, молитва, бдение и богомислие той достигнал такава светост и съвършенство, че изцерявал от всякакви болести. В тия предели дошъл Юлиан Отстъпник.

Той чул за Дометий и пратил люде да зазидат отшелника в пещерата жив, заедно с двама негови ученици. Така свършил живота си този Божи угодник и се преселил в Царството небесно. Това станало в 363 година.

Света мъченица Потамия

Св. мчца Потамия (Името има латински произход, като е възможно да произлиза от valerius, родово име от valeo, означаващо “силен съм”; от valere- “който има стойност” или от латинското valens – “здрав”.)

Празник на град Триград

На 7 Август са празненствата Орфически мистерии и официалният празник на Триград. По време на празника гражданите и гостите на града се радват на различни фолклорни ансамбли, оркестри, известни изпълнители на Родопски песни, както и кукерски шествия от селата Широка Лъка, Отец Паисиево, и Сушица (квартал на Карлово).

От 2009 г. по време на празника в Триград се възпроизвеждат и древни езически тържества, практикувани от тракийски племена, които са свързани с мита за Орфей и спускането му до подземния свят.

Честванията са наречени Орфическите мистерии. Някои от древните ритуали, които се възпроизвеждат са: „уловяне на жив огън“, „предлагане“ и „въвеждане на участниците в тайна света на мистериите“.

След тези ритуали всички участници се отправят към пещерата Дяволското гърло. Преди да се разотидат гостите на тържествата слизат до „долната земя“, след което има панихида за всички души от „долната земя“.

ИМЕН ДЕН ПРАЗНУВАТ: ВАЛЕРИ, ВАЛЕРИЙ, ВАЛЕРИЯ, ВАЛЯ

loading...