Георги Митилински

Днес отбелязваме 4-та неделя на Великия пост – Преп. Йоан Лествичник и Преп. Георги, еп. Митилински.

Освен на 30 март, Църквата почита богослужебно св. Йоан Синаит и неговата „Лествица“ също във възкресния ден на четвъртата седмица на Великия пост. Църквата назидава постещите с примера на свети Иоан Лествичник, облечен, подобно на нас, в немощна плът, но който „с пост, бдение и молитва станал и в тяло като ангел“ (тропар на свети Иоан), и изложил в своята „Лествица“ опита на своите велики подвизи, за наставление на вървящите по този път.

Тази книга, по думите на Църквата, „принася вечноцъфтящи плодове на учение, услаждащо сърцата на внимаващите с трезвение: защото е лествица, възвеждаща душата от земята към небесната и вечна слава.“ (кондак на св. Йоан).

Преподобни Георги още от малък възлюбил Христа и приел монашеско пострижение. Водел смирен и добродетелен живот. През време на гонението срещу почитателите на светите икони, предприето от император Лъв ІІІ Исаврянин (717-741 г.), той се проявил като непоколебим защитник на иконопочитанието.

По-късно, през времето на император Константин Порфирородни (780-802 г.), когато гонението било прекратено, той бил възведен в архиерейски сан и станал митрополит в гр. Митилин на о-в Лесбос.

Когато на императорския престол се възкачил Лъв Армянин, преподобни Георги бил вече твърде стар. Лъв възобновил гонението срещу почитателите на светите икони с още по-голяма сила. През 815 година той свикал в Цариград много епископи и ги убеждавал да приемат иконоборческата ерес. Повикан бил и преподобния Митилински епископ Георги. Той се проявил като смел войн Христов и пред всички изобличил императора и патриарха – иконоборец за техните еретически заблуждения.

Като не се засрамил от побелелите коси и дълбоката старост на светителя, Лъв Армянин заповядал да го изпратят на заточение в Херсон, където светият старец починал в изгнание. Той предпочел да пожертва временния живот на земята, но да остане верен изповедник на православната вяра и да получи вечен блажен живот.

© Жития на светиите

loading...