Елена

На 21 май източноправославната църква почита паметта на Св. Константин и неговата майка Елена. Флавий Валерий Аврелий Константин е римският император, който слага край на преследването на християните в Римската империя, издавайки Миланския едикт.

През 330-та година той провъзгласява официално своето решение да превърне Византион в новата столица на империята, която е преименувана на Константинопол /в превод от гръцки – Градът на Константин/. Решението му е почитано близо 1000 години след неговата смърт, през които градът остава столица на Византийската империя.Молитва към майка Ксения за намиране на работа – действа безотказноВсеки от нас иска да има хубава работа, която да работи с удоволствие и да му носи добри приходи. Ви…May 13 2019skafeto.com

Св. Константин и Елена е един от магическите празници в народния ни календар, който съчетава почитта към християнските светци и езическия поклон пред огнените божества. Той е свързан с култа към слънцето и летния огън, както и с преклонението пред небесната светлина. Легендите разказват как нашите предци са притежавали способността да общуват с други светове и с техните божества, за да молят за закрила, милост, здраве, късмет, плодородие, благополучие и други.

Флавия Юлия Елена (останала в историята като Света Елена) е жена на съимператора Констанций Хлор и майка на император Константин I. Прието е, че е родена в Сердика (София) в 250 г. Традиционно се счита, че в Ерусалим е издирила къде се е намирал върхът Голгота, заповядала там разкопки и открила Гроба Господен и Светия Кръст.

Тя е считана от Православието и Католическите църкви за светица, прочута със своето благочестие. Нейният празник като светица на Източноправославната църква се празнува заедно с този на нейния син на 21 май – празникът на пресветите равноапостолни Константин и Елена. Нейният празник в Римокатолическата църква е на 18 август, а в Коптската православна църква е на 9 Пашонс. Тя е покровителка на археолозите.

Днес празнуват всички, които носят имената: Коста, Кунчо, Елин, Илона, Динко, Койчо, Елена, Костадин, Константин. Честит имен ден, бъдете здрави!Мощна молитва за спасение на душата – уникална еЕто какво трябва да кажем, за да спасим душата си: Боже, спаси ме! Водите стигнаха до шията ми. Зат…May 11 2019skafeto.com

loading...