На 12 януари празнуват имен ден Таня и Татяна. На този ден се почита паметта на света мъченица Татяна. Тя била родена в Рим и от малка била възпитавана в християнска вяра. Родена в богато, но боязливо и криещо вярата в християнството римско семейство, Татяна поема пътя на целомъдрието от дете. Татяна била посветена за дякониса и всецяло се отдала на милосърдие и непрестанна молитва.

Когато станала девойка, Татяна дала обет за целомъдрие и се отрекла завинаги от светските удоволствия. По това време на престола се възкачил 16-годишният император Александър Север (205 – 238 г.). Той имал еклектични убеждения: равнодушен към вярванията на другите, не се придържал към един определен светоглед, поради което всред идолите на различните езически божества в дома си имал изображението и на Христос.

Понеже бил едва на шестнадесет години, затова вместо него управлявали висши сановници, които смятали за нормални постоянните гонения на християните.

Въпреки че Татяна била от богато семейство с положение, тя била подложена на изпитание – да принесе жертва в храма на Аполон. Татяна отказала, както отказала и да се отрече от християнската си вяра, но по нейна молитва идолът се сгромолясал и се разбил на парчета.

След като разбрали, че младата християнка няма да се отрече от религията си, след указания на римския градоначалник инквизитори започнали да изтезават девойката. Според писанията, след всяко мъчение Бог извършвал чудо със своята изповедница – тя се явявала на другия ден излекувана.

Те изболи очите й и рязали парчета от тялото й, но тя не се отрекла от вярата си.

Инквизиторите до такава степен били учудени от това, което се случва, че самите те помолили градоначалника изтезанията да престанат. Заради това те били екзекутирани.

След това Татяна отново била подложена на всевъзможни изтезания – разкъсвали тялото й с железни куки и отново рязали парчета от плътта й. Накрая било решено, че тя трябва да бъде изядена от лъв, но пуснатият лъв се заумилквал около девойката и ближел кротко нозете ѝ.

Хищникът не я докоснал, а се държал с нея като малко котенце. След това се хвърлил върху висш сановник и го убил. Опитали се да изгорят Татяна, но огънят угаснал. За да спре чудесата, които се случвали около Татяна, градоначалникът заповядал тя да бъде обезглавена.

Изпълнен със страх да не би подобна гледка да обърне и други езичници към християнството, управителят наредил незабавно да я обезглавят.

Заради големите мъчения, на които била подложена, църквата я канонизира като света великомъченица Татяна.

Споменават се имената на Улпиан, Виталий и Кай, които проливали християнската кръв като вода. И без изобщо някой да се съобрази със знатния произход на Татяна, тя била отведена в храма на Аполон, за да принесе жертва. И тъй като тя отказала да стори това и по нейна молитва идолът се сгромолясал, започнали да я подлагат на неимоверни изтезания, като дори изболи очите й, но Бог всеки ден я връщал излекувана.

Освен това, тя се помолила Божията вяра да достигне до всички тези хора и да навлезе в сърцата им и именно това се случило. Разбира се, те веднага били обречени на смърт. И след като нищо не могло да сломи Татяна, управителят наредил да я пуснат на гладните зверове, но лъвът започнал да се умилква около нея. И тогава той заповядал да бъде обезглавена, а същата участ последвала и нейния баща.

На този ден имен ден празнуват: Таня, Татяна, Траяна, Татиана
Да не забравяме традициите! Ето как да си направите и днес петмез, с какъвто са се гощавали нашите бабиЕдно време нашите баби са имали страшно сладко в килера, което се вадело при много специални случаи.…Aug 23 2017skafeto.com


loading...