На този ден православната църква почита покровителката на Грузия света равноапостолна Нина. Едва 12 годишна тя била поверена на грижите на христовите служители в Йерусалимския храм. Не след дълго пътят на съдбата й я отвел в земите Иверия (дн. Грузия), където проповядвала и разпространявала християнското учение.

Сред най-ревностните идолопоклонници, които упорито отказвали да се вслушат в думите й, бил цар Мириан – син на персийския цар Хозрой и родоначалник на династията на Сасанидите в Грузия. Благодарение на въздействащото си слово, на непоклатимата си вяра, на силата и благородството на духа си, Света Нина успяла да впечатли Мириам, и той с готовност и жар приел новата религия в сърцето си.

Според исторически източници цар Мириам за Грузия бил това, което Константин Велики бил за Рим и Византия. Това е и причината, поради която Света Нина се счита за закрилница и просветителка на Грузия.

По църковен иконографски канон Света Нина се изобразява с кръст в дясната ръка, сплетен от лозови пръчки и с омотан около него кичур от косата й, и с Евангелието – в другата ръка.

Би било любопитно за нашите читателки да научат още, че в превод от испански думата niña означава „малко момиче“. Корените на името Нина пък датират от най-древни времена. Нина е и древоновавилонска богиня на плодородието. Името е разпространено и в индианските цивилизации от Южна Америка, и в превод от кечуа означава „огън“, „пламък“.

Имен ден празнуват: АДАМ, АДАМИНА, КАЛЧО, НИНА, НИНО, НИНКА, НИНКО

loading...