Света Анна успение

На 25 юли е църковният празник Успение на Света Анна. На този ден православната църква отбелязва смъртта й. Източноправославната църква чества пазника на Света Анна още от 6 век, като тя и съпругът й Йоаким са наричани Свети и праведни богоотци.

Описание

Българската православна църква отбелязва зачатието на Света Анна на 9 декември. Светицата, е смятана за майка на Дева Мария и баба на Исус Христос. Тя покровителства родилкитебременносттабрака и майчинството. Името Анна е едно от най-разпространениете женски имена в християнския свят.

Библията разказва, че Анна и съпругът й Йоаким дълго време не можели да имат дете и се зарекли да го посветят на служба на Бога, ако се сдобият с такова. Минало много време и ги посетил ангел, който им съобщил, че молитвите им са чути и те ще бъдат благословенни с дете. Света Ана заченала в деветия ден на месец декември и дъщеря й Дева Мария се родила на осми септември. Когато детето навършило три години, родителите й я въвели тържествено в храма и я посветили на Бога, както се били зарекли пред ангела.

Празника в България

Българите наричат празника Лятна света Анна. Той е разпространен в района на Западна България и Родопите, особено в Асеновградско. Там приемат, че Лятната св. Анна бележи края на лятото.

В Източна България на Лятна св. Анна жени и деца тръгват да берат лековити билки по полето. После ги изсушават и запазват за лек през годината.

В Западна България срещу празника се извършват различни магически действия срещу магьосници, бродници и житомамници, които обират чуждото плодородие. Стопаните отиват да преспят на нивите си, за да попречат на злосторниците да откраднат житото им.

В югозападните български краища на Лятна св. Анна организират оброк – служба с курбан, в която взима участие целият род. Жертвоприношението се прави, за да омилостивят светицата и тя да предпази нивите от пожар и градушка. Пак там през лятото тачат св. Анна за предпазване от огън и пожар и я наричат „Опърлия”.

Имен ден празнуват:
АНА, АНЕЛИЯ, АНЕТА, АНИЦА, АНКА, АННА, ЕВПРАКСИЯ, ЯНА, ЯНИСЛАВ, ЯНИСЛАВА, ЯНИТА


loading...