Света великомъченица Марина

Според преданията и легендите, Света великомъченица Марина била дъщеря на езически жрец в Антиохия Писидийска (ІІІ век). Баща й я възпитавал в идолопоклонство, но когато била на 12 години господ Бог по Своята милост и дал да узнае истината за Исус Христос и сърцето на Марина се изпълнило с любов към него.

Пожелала да приеме светото кръщение, но поради гоненията срещу християните нито в града, нито в околностите му имало свещеник, който да извърши тайнството.

Въпреки това, тя не се бояла да изповядва вярата си и пръв неин гонител станал баща й. Той бил ревностен поклонник нидолите и когато узнал, че дъщеря му вярва в Христа, намразил я и започнал да се отнася с нея много жестоко.

В това време римското правителство жестоко преследвало християните. Много от преследваните се криели по пустините и планините. А мнозина оставали в градовете и като вземали вид на просяци, стараели се да проповядват и разпространяват словото Божие.

Когато станала на 16 години в града дошъл Олимврий, управител на източните страни, който преследвал християните. Като не успял да склони младата девойка да се откаже от вярата си, той я подложил на жестоки мъчения. Осъдил я на смърт. Преди да наведе глава под меча на палача, Марина се обърнала към събралия се народ и го увещавала да припознае Христос за свой бог.

Според едно старо поверие Св. Марина имала лечителски способности. Много незрящи или с очни проблеми хора, ходели на извор в близост до манастир, носещ името на светицата. Миели се с водата, която смятали за лековита и молели Св. Марина да бъдат изцелени. Връзвали на близко дърво конец или парцалче от дрехите си, за да остане там болестта.

 

Имен ден празунват: ЕМИЛ, ЕМИЛИЯ, ЕМИЛИАН, ЕМИЛИАНА, ЕМИЛИЯН, ЕМИЛИЯНА, МАРИН, МАРИНЧО, МАРИНА, МАРИНЕЛА


loading...