Света Галина

Като християнка, Света Галина била заловена и изправена пред съда. Отказала да се отрече от Христос и да се поклони на идолите. Младата девойка била подложена на множество мъчения и накрая екзекутирана. Тя става една от жертвите, пострадали при управлението на император Деций Траян в гр. Коринт (дн. Гърция). Била е последователка на Св. мъч. Кодрат.

По това време много мъже и жени, верни на Христовата вяра, стават жертви на областния управител, предприел гонения срещу християните в областта. На 10 март Православната църква почита паметта й. По време на своето детство, Галина е много палаво момиченце и често е част от момчешките компании.

В младежките си години става доста кокетна и около нея винаги има много ухажори. В зрелите си години, Галина е властна и доста твърда жена и затова често има голям успех в бизнеса си. Приятел само с тези, от които може да извлече полза. Тя е пряма и казва каквото мисли, дори, когато осъзнава, че може да нарани човека срещу себе си.

Като съпруга винаги прави забележки на съпруга си и редовно му показва недостатъците. С нея може да живее само човек, който искрено и предано я обича. Тя е изключително ерудирана.

Галина е българско име. Означава галена, милвана, обичана.

Света Галина била последовател на известния в Коринт проповедник Свети Кодрат и неговите ученици Киприан, Анект, Дионисий, Крискент и Павел.

Свети Кодрат имал необикновена съдба.

Неговата майка се казвала Руфина и била бременна, когато властите предприели гонения над християните.

Бременната Руфина успяла да се скрие в планината, където родила момченце и починала.

Бебето останало съвсем само и както пише в неговото житие, за него се погрижил самият Господ, който спуснал плътен облак над бебето.

Облакът хранел детето, докато отраснало. Светият Дух го закрилял.

Неговата съдба напомня за раждането на Свети Йоан Предтеча и Кръстител.

После го открили благочестиви хора и го върнали в града. Кръстили го Кодрат и му дали най-доброто в онези времена образование.

Младият Кодрат бил ученолюбив и изключително интелигентен. Въпреки това, дългите години прекарани в самота сред природата възпитали у младежа жажда за съзерцание и усамотение.

За послушанието, Господ му дарил дарбата да лекува както телесните недъзи, така и психическите проблеми с помощта на Божието слово.

Около пещерата, в която Свети Кодрат живеел винаги имало много хора, които се нуждаели от неговата помощ.

При стареца Свети Кодрат се установили няколко праведни мъже, на които той преподавал Словото Божие.

Това били Киприан, Анект, Дионисий, Крискент и Павел.

Минали години, Свети Кодрат остарял, а императорът отново предприел гонения над християните.

Свети Кодрат и неговите ученици били изправени пред съда. Достолепното и достойно поведение на стареца вдъхнало кураж на доста по-младите от него ученици.

Всички те заедно приели без страх мъченическата смърт, но не предали своята вяра в Иисус Христос.

Имен ден празнуват: ГАЛЕН, ГАЛЕНА, ГАЛЕНТИН, ГАЛИМИР, ГАЛИН, ГАЛИН, ГАЛИНА, ГАЛИНА, ГАЛЯ, ГАЛЯ


loading...